Τώρα που είμαστε πια κι επίσημα υπό καθεστώς lockdown για δεύτερη φορά, η τακτική μας προπόνηση στο σπίτι θα γίνει και πάλι η νέα μας συνήθεια… Για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας αλλά και για να τονώσουμε τη διάθεσή μας. Σαφώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να κινητοποιούμε το σώμα μας αν η άσκηση σε εξωτερικό χώρο δεν είναι εφικτή. Όμως υπάρχει κι ένα μειονέκτημα: όσοι γυμνάζονται στο σπίτι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς όπως θλάσεις ή ακόμη και κατάγματα.
Σύμφωνα με τον Dr. Robert Glatter, ιατρό στα Επείγοντα του νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης, από την έναρξη της πανδημίας σημειώθηκε μία ανησυχητική αύξηση στα περιστατικά που προσέρχονταν εξαιτίας τραυματισμών στη διάρκεια σωματικής άσκησης. Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν πως ασκούνταν στο σπίτι είτε κάνοντας ασκήσεις body weight είτε με εξοπλισμό γυμναστικής. Παράλληλα πολλοί ανέφεραν πως έκαναν χρήση τεχνολογιών AR και VR.
Ο Dr. Glatter αναφέρει πως οι λόγοι που πολλοί ασθενείς κατέληξαν στα επείγοντα είναι πως γυμνάζονταν σε χώρο όπου το πάτωμα ήταν ακατάλληλα ανομοιόμορφο. Επίσης χτυπούσαν σε αντικείμενα στο σπίτι. Τονίζει επίσης πως αρκετοί από αυτούς παραδέχθηκαν πως πίεσαν παραπάνω το σώμα τους προκειμένου να ολοκληρώσουν την προπόνησή τους.
Προσοχή στον χώρο και στον εξοπλισμό
Εντούτοις, ο Dr. Glatter κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τον κόσμο να γυμνάζεται στο σπίτι του, αρκεί να δίνει ιδιαίτερη προσοχή τόσο στο χώρο όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί. Αρχικά, συνιστά να μην αμελούμε να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης του εξοπλισμού μας πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη, όμως, κι αν δε χρησιμοποιούμε κανένα όργανο γυμναστικής, είναι σημαντικό το πάτωμα του χώρου όπου προπονούμαστε να είναι πάντα καθαρό. Επίσης να φοράμε αθλητικά παπούτσια ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο να γλιστρήσουμε στη διάρκεια της άσκησης. Φυσικά τονίζει τη σημασία της προθέρμανσης και των διατάσεων προκειμένου το σώμα μας να είναι έτοιμο για την έντονη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει. Καθώς και τη σημασία της ανάπαυσης προκειμένου οι μύες να έχουν το δέοντα χρόνο να επανέλθουν για την επόμενη προπόνησή μας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, δίνει και στη σωστή εφαρμογή κάθε άσκησης. Η κάθε κίνηση στη διάρκεια της άσκησης είναι το Α και το Ω για μία αποτελεσματική προπόνηση. Αν, λοιπόν, δε “στήνουμε” σωστά το σώμα σε κάθε άσκηση, δεν θα υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Επιπλέον αυξάνει και τον κίνδυνο να ταλαιπωρηθούμε αργότερα από μικροτραυματισμούς. Και βέβαια, αν δε διορθωθεί, τότε το σώμα μας είναι πιο ευάλωτο και σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς.
Εδώ και πολύ καιρό τάσσομαι ανοιχτά υπέρ της σωματικής άσκησης στο σπίτι, ειδικά αυτήν την περίοδο. Δεν σας κρύβω πως μου αρέσει να γυμνάζομαι από την άνεση του σπιτιού μου. Ωστόσο, το γεγονός πως είμαστε στο σπίτι δε σημαίνει πως πρέπει να προσέχουμε λιγότερο, σωστά; Κρατώντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω points κατά νου, μπορούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε κατάλληλα την προπόνησή μας.
Πηγή: Bustle
Photo credits: @jonathanborba (unsplash)