από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*
Τo σύνδρομο ευερέθιστου έντερου (Σ.Ε.Ε)- σπαστική κολίτιδα, είναι μία χρόνια εξουθενωτική λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή πού αφορά τό 9-23% τού πληθυσμού. H αιτιολογία είναι πτωχά κατανοητή και πολυπαραγοντική (υπερευαισθησία,παλαιές λοιμώξεις,διαταραχή κινητικότητας, χαμηλού βαθμού φλεγμονή του εντερικού τοιχώματος). Η συμπτωματολογία είναι περίπου γνωστή, με ευρύ φάσμα (κοιλιακό άλγος,δυσκοιλιότης, διάρροια,εναλλαγές κενώσεων, μετεωρισμός)και επηρεάζει την ποιότητα τής ζωής, σχετίζεται σαφώς με το άγχος και οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα τα ενοχληματά τους.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν διαιτητικές οδηγίες γιά επαγγελματίες διαιτολόγους στό Nutrition and Dietetics για την διαιτητική αντιμετώπιση τού Σ.Ε.Ε στούς ενήλικες.Τα κυριώτερα σημεία πού αφορούν τούς πάσχοντες είναι τα εξής:
1)γενικές οδηγίες: τρώτε ποικιλία τροφών – τακτικά, να μασάτε αργά τίς τροφές, να μην τρώτε αργά τό βράδυ και “στο πόδι”, να αποφύγετε καφέ, αλκοόλ και να πίνετε άφθονο νερό.
2)ειδικές οδηγίες: δοκιμάστε να διακόψετε γάλα/γαλακτοκομικά -αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής μέ πίτουρο σταριού -δοκιμάστε νά προσθέσετε λιναρόσπορο επί δυσκοιλιότητας -αξιολογήστε εάν καί πόσο σάς ενοχλούν τά δημητριακά,σιτηρά,λαχανικά,ξηροί καρποί,κρεμμύδια,όσπρια,φασόλια,φρούτα,σπόρια -προσθέστε προβιοτικά (ένα είδος τήν φορά,γιά 4 βδομάδες) -αποφύγετε εμπειρικά γιά 4 βδομάδες ότι νομίζετε σας ενοχλεί.
Πηγή: http://nikmara.wordpress.com
*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών