από την δρ.Γλυκερία Ψαρρά, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο(Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική)
Στο τραπέζι, εκτός από τους κανόνες για το savoir vivre υπάρχουν και οι 5 κανόνες του γεύματος οι οποίοι μας βοηθούν να διαχειριστούμε με έξυπνο τρόπο το φαγητό που έχουμε μπροστά μας.
Ποιοί είναι;
Κανόνας 1ος: Τρώω μόνο στο χώρο που είναι ειδικά φτιαγμένος για φαγητό, όπως είναι η κουζίνα ή η τραπεζαρία, και όχι σε άλλους χώρους του σπιτιού, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι. Αυτό σημαίνει, ότι περιορίζοντας τους χώρους που μπορώ να καταναλώσω φαγητό, λιγοστεύω τις πιθανότητες να τσιμπολογήσω στο κρεβάτι ή στον καναπέ κάτι που τις περισσότερες φορές δεν μου χρειάζεται.
Κανόνας 2ος: Τρώω μόνο καθιστός/ή στο τραπέζι και όχι πάνω στο κρεβάτι ή όρθιος/α στον πάγκο ή καθισμένος/η στον καναπέ με το πιάτο στα πόδια μου. Η στάση μου κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μπορεί είτε να διευκολύνει, είτε να εμποδίσει τη διαδικασία της πέψης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, δε θα πρέπει με κανένα τρόπο να είμαι διπλωμένος στα δύο και να πιέζω το στομάχι μου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία ή ακόμα και σε έντονο πόνο, ειδικά σε άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές.
Κανόνας 3ος: Τρώω μόνο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σκεύη (πχ. κουτάλι ή πιρούνι) και μόνο από το πιάτο μου. Αποφεύγω να τρώω από την πιατέλα ή την κατσαρόλα. Το τσιμπολόγημα με τα χέρια και η τακτική του να μη σερβίρω σε ένα πιάτο την ποσότητα του φαγητού που επιθυμώ να καταναλώσω είναι δυο απο τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής.
Κανόνας 4ος: Όταν τρώω δεν κάνω κάτι άλλο ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, όταν τρώω δεν βλέπω τηλεόραση ή δε διαβάζω. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες, καθώς η απόσπαση της προσοχής μας από τη διαδικασία του γεύματος οδηγεί στην υπερφαγία και μακροχρόνια στην αύξηση του βάρους.
Κανόνας 5ος: Όταν τελειώσω με το φαγητό μου, δε μένω στο τραπέζι, αλλά σηκώνομαι και φεύγω από την κουζίνα ή την τραπεζαρία. Ο τελευταίος κανόνας είναι και αυτός που αφορά το τελείωμα του γεύματός μου. Όταν επιλέξω να σταματήσω το φαγητό μου σημαίνει ότι έχω χορτάσει και ικανοποιηθεί. Όταν όμως παραμείνω στο τραπέζι, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο, ότι θα τσιμπολογήσω κάτι ακόμα, που όμως στην πραγματικότητα δεν το χρειάζομαι καταλήγοντας με φουσκωμένο στομάχι.
Η εφαρμογή όλων των παραπάνω κανόνων θα μας βοηθήσει στο να ελέγξουμε σημαντικά την ποσότητα του φαγητού που τρώμε και κατ’ επέκταση το βάρος μας. Σταματήστε λοιπόν να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή οπουδήποτε και αν βρεθείτε μέσα στο σπίτι και είναι σίγουρο ότι το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!
Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/