Αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως λατρεύω να γράφω στο ημερολόγιό μου. Αν όχι σε καθημερινή βάση, οπωσδήποτε όταν θέλω να δω κάποιες σκέψεις μου να παίρνουν μορφή μπροστά μου για να τις επεξεργαστώ. Βέβαια, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες κι αυτό μπορεί σταδιακά να μας απομακρύνει από αυτήν την όμορφη συνήθεια. Επομένως, τι μπορείτε να κάνετε κι εσείς για να την επαναφέρετε στη ζωή σας;
01 Αγοράζουμε ένα καινούριο ημερολόγιο. Είναι από το shopping που θα λέγαμε πως επιβάλλεται! Προσοχή, όμως: δεν προτιμάμε απευθείας το πιο φανταχτερό ή το πιο ακριβό τετράδιο που θα δούμε. Αντίθετα, παίρνουμε ένα κλειστό στυλό και παριστάνουμε πως γράφουμε σε όσα τετράδια τράβηξαν την προσοχή μας. Εκείνο με το οποίο θα νιώσουμε πιο άνετα να γράψουμε τις σκέψεις μας στο μέλλον, είναι και το ιδανικό.
02 Το κουβαλάμε παντού. Θα συμφωνήσουμε πως κάτι τέτοιο πιθανώς μπορεί να ενέχει κάποιο μικρό ρίσκο, όμως αξίζει τον κόπο. Αλλά αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να γράφουμε πραγματικά όποτε έχουμε έμπνευση ή όταν νιώθουμε την ανάγκη. Κι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – περιμένοντας τη συντροφιά μας σε ραντεβού ή στο διάλειμμα για καφέ ή φαγητό από τη δουλειά.
03 Γραφούμε παρακινήσεις. Προσωπικά ενώ είμαι έτοιμη να γράψω κάτι στο ημερολόγιό μου, ξαφνικά με πιάνει “σύνδρομο λευκής σελίδας” κι αναρωτιέμαι τι να γράψω. Αυτό που βοηθάει σε μία τέτοια περίπτωση είναι να γράψουμε σε κάρτες κάτι που μας παρακινεί, μας προβληματίζει ή μας ικανοποιεί. Για παράδειγμα μπορούμε να γράψουμε τι μπορεί να προκάλεσε ένα συναίσθημα άγχους ή εκνευρισμού ή για όσα θέλουμε να πετύχουμε αλλά για κάποιους λόγους δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη. Στη συνέχεια τοποθετούμε αυτές τις κάρτες στο ημερολόγιο. Έτσι μόλις τις κοιτάζουμε θα καταγράψουμε όλα όσα σκεφτόμαστε.
Ακόμη κι αν δε γράφει κανείς καθημερινά στο ημερολόγιό του, πρόκειται για μία ασχολία που μακροπρόθεσμα μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας κι επιπλέον καταφέρνουμε να ελέγχουμε πιο εύκολα συναισθήματα που πιθανώς ενίοτε να μας καταβάλλουν.