Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο όπως δείχνει πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα που διεξήχθη το 2003 δεν είναι και τόσο σπάνιο. Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή οικονομικής βίας και κακοποίησης ενώ οι σχέσεις που ενέχουν αυτές τις μορφές βίας χαρακτηρίζονται από τον εξευτελισμό, τον έλέγχο, την εξουσία και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στην Ελλάδα το 56% των γυναικών έχει υποστεί ψυχολογική βία, το 3.6% έχει πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης ενώ το 3.5% έχει εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης (ΚΕΘΙ, 2003). Αυτό όμως που είναι πιο σοκαριστικό είναι πως 2 στις 10 γυναίκες γνωρίζουν τουλάχιστον μία γυναίκα που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Παρόλο που και άνδρες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το θύμα σε συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκα. Ωστόσο, στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας υπάρχει μεγάλος σκοτεινός αριθμός κακοποίησης καθώς μεγάλο ποσοστό των γυναικών που είναι θύματα σιωπούν και ποτέ δεν καταγέλλουν τον δράστη. Συνήθως, ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία η σιωπή προτιμάται από την κοινωνική κριτική, από τα αισθήματα ντροπής που μπορεί να συνοδεύσουν την αποκάλυψη, την κοινωνική περιθωριοποίηση ενώ πολλές γυναίκες δεν μιλούν από φόβο για αντίποινα από το σύντροφο/συζυγό τους.
Γιατί λοιπόν οι γυναίκες δεν φεύγουν;
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί οι γυναίκες που κακοποιούνται δεν φεύγουν από την καταστροφική αυτή σχέση. Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά για αυτές τις γυναίκες καθώς συναντούν πολλά αδιέξοδα. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές είναι οικονομικά εξαρτημένες από τον σύντροφό τους, δεν έχουν άλλο μέρος να μείνουν, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που εμπλέκονται ζητήματα επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών όταν αυτά υπάρχουν. Ακόμη, η κοινωνία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση της οικέγενειας και πολλές φορές οι γυναίκες αυτές θεωρούν πως είναι καλύτερο για τα παιδιά τους να μην είναι παιδιά χωρισμένων γονιών χωρίς να σκεφτούν τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι εικόνες κακοποίησης που βιώνουν καθημερινά.
To be continued…