«Κατά την τελευταία δεκαετία, ο βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει μειωθεί» παρατηρεί ο Έντ Χόκινς από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ σε συνέντευξη του στην DW. Για τον βρετανό επιστήμονα, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως σημειώνει, «πιστεύουμε ότι, αν και τα τελευταία 150 χρόνια αυξήθηκε η θερμοκρασία στον πλανήτη εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν αναμένουμε ότι κάθε χρονιά θα είναι πιο ζεστή από την προηγούμενη».
«Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται και σε φυσικές διακυμάνσεις» εξηγεί ο Χόκινς. Άλλη μία πιθανή αιτία, ο βρετανός επιστήμονας θεωρεί την αυξανόμενη καύση άνθρακα σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Τα αιωρούμενα σωματίδια που απελευθερώνονται από τις καύσεις αυτές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση της θερμοκρασίας στην γη, αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.
«Όταν θέλει κανείς να εξετάσει τις κλιματικές διεργασίες, χρειάζεται πάντα να μελετά περιόδους 30 ετών» αναφέρει εξηγεί στη Deutsche Welle ο Πίτερ Λέμκε, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Αlfred-Wegener (AWI). Όπως επισημαίνει ο γερμανός ειδικός, «τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μία ξεκάθαρα αυξητική τάση της θερμοκρασίας παγκοσμίως».
Άνοδος έως και 6 βαθμούς
Το 2010 ήταν η πιο ζεστή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2005 ήταν ελάχιστα πιο κρύο. Από το 1978 και έπειτα, οι θερμοκρασίες δεν βρίσκονται στα φυσιολογικά για την εποχή τους επίπεδα. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί σημαντικά» εξηγεί ο ειδικός σε θέματα κλιματολογικής αλλαγής και προσθέτει ότι «οι θερμοκρασίες θεωρούνται φυσιολογικές αν τις συγκρίνουμε με τον μέσο όρο των προηγούμενων 30 ετών». Όπως εξηγεί ο Λέμκε, «το ερώτημα είναι πόσο ευαίσθητο είναι το κλιματικό σύστημα σε διαταραχές όπως η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα».
Διαφορετικά μοντέλα έρευνας προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως τα επόμενα 100 χρόνια από 1,5 έως και 6 βαθμούς. Η τρέχουσα επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Σύμφωνα με τον Χόκινς, «αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δεκαετίες».
Το κύμα ψύχους που συνεχίζει να πλήττει φέτος τη Δυτική Ευρώπη, οφείλεται σε ένα υψηλό βαρομετρικό πάνω από τη Σκανδιναβία. Σύμφωνα με τον Λέμκε, «πρόκειται για ένα μετεωρολογικό και όχι κλιματικό φαινόμενο. Σε παγκόσμια κλίμακα ο χειμώνας ήταν πιο ζεστός σε σχέση με τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. «Οι παρατεταμένοι χειμώνες δεν έρχονται σε αντίθεση με την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά μάλλον την ολοκληρώνουν» καταλήγει ο Λέμκε.
Πηγή: http://www.skai.gr