Διανύουμε ήδη το καλοκαίρι και οι περισσότεροι προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Τι πιο ωραίο από μία ωραία ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, όλοι το έχουμε αναζητήσει. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει εγκυμοσύνη χρειάζεται προσοχή. Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν;
Ασφαλώς και τα ψάρια είναι μία πολύ καλή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, σίδηρος ο οποίος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της κύησης για την αναιμία. Επίσης κάποια ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά όπως ο σολομός και η σαρδέλα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Άλλες επιλογές θαλασσινών που επιτρέπονται μέχρι κάποια ποσότητα είναι ο κάβουρας και οι γαρίδες.
Όμως κάποια μεγάλα ψάρια, ψάρια θηρευτές, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί είναι πλούσια σε βαριά μέταλλα όπως ο υδράργυρος και είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα του εμβρύου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα ψάρια των ποταμών και των λιμνών.
Από τη μεριά τους, τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια) πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λοιμώξεις, για αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, το ωμό ψάρι όπως το sushi δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη.
Ο οργανισμός φαρμάκων και τροφών (FDA) επιτρέπει τη λήψη μέχρι 320γρ περίπου ψαριών χαμηλής περιεκτικότητας υδραργύρου την εβδομάδα.
Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μία πολύ χρήσιμη πηγή θρεπτικών ουσιών, ορισμένα από τα οποία μπορούν να καταναλώνονται μέχρι κάποια ορισμένη δοσολογία κατά τη διάρκεια της κύησης και άλλα να αποφεύγονται εντελώς. Αν είστε έγκυος και δεν γνωρίζετε πριν τα καταναλώσετε σκόπιμο είναι να ρωτήσετε τον ιατρό σας.
Παπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
T: 213 0374762