Η τακτική (αν όχι η καθημερινή) μας προπόνηση είναι μία συνήθεια που θέλει χρόνο και κόπο, ειδικά για να εδραιωθεί ώστε να ενταχθεί αρμονικά στην υπόλοιπη καθημερινότητά μας. Για όσους εργάζονται με ένα σταθερό ωράριο είναι κάπως πιο εύκολο. Τι γίνεται όμως για όσους εργάζονται σε βάρδιες και η ρουτίνα τους μπορεί να αλλάζει βδομάδα με τη βδομάδα; Προσωπικά όταν ξεκίνησα να εργάζομαι με ένα τέτοιο πρόγραμμα ομολογώ πως προσπάθησα πολύ για να μην αμελήσω το πρόγραμμα γυμναστικής που είχα ήδη “στήσει” ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους μου. Απλά έπρεπε τώρα να ικανοποιεί και τις ανάγκες μου.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να μη χάσουμε όσα κερδίσαμε ως τώρα;
01 Είναι πολύ πιο εύκολο και δίνει επιπλέον κίνητρο το να σκεφτούμε πως θα κάνουμε τη γυμναστική μας, λόγου χάρη, μία ώρα μετά το πρωινό μας συγκριτικά με το να θέσουμε μία συγκεκριμένη ώρα. Οπότε βοηθάει ιδιαίτερα ο προγραμματισμός της προπόνησής μας να γίνει ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας μέσα στη μέρα.
02 Αν και πολλοί υποστηρίζουν πως το καλύτερο είναι να γυμναζόμαστε τις πρωινές ώρες, οι απόψεις των επιστημόνων ακόμη διίστανται σε αυτό το θέμα. Εντούτοις το πιο σωστό είναι να γυμναζόμαστε όταν νιώθουμε την ενέργειά μας σε ανάλογα επίπεδα. Μπορεί κάποιος να έχει περισσότερη ενέργεια για να γυμναστεί το πρωί πριν φύγει για τη δουλειά του κι άλλος κατά τις απογευματινές ώρες αφότου έχει επιστρέψει σπίτι κι αφού έχει τακτοποιήσει τυχόν υποχρεώσεις του σπιτιού, όπως την προετοιμασία για το φαγητό της επόμενης μέρας.
03 Κάποιοι ξεκινούν τη γυμναστική τους κυριολεκτικά με το που ανοίγουν τα μάτια τους. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να υποστούμε κι οποιονδήποτε τραυματισμό. Εφόσον το ωράριό μας το επιτρέπει, είναι προτιμότερο να απολαύσουμε το πρωινό μας και μία ώρα μετά να αφοσιωθούμε στη γυμναστική μας – και φυσικά χωρίς να ξεχνάμε την απαραίτητη προθέρμανση και τις διατάσεις.
04 Δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα να τρέχουμε 5 χιλιόμετρα και μετά να κάνουμε εξαντλητικές ασκήσεις με βάρη. Εκτός του ότι το σώμα έχει ανάγκη από ξεκούραση, αν επιμείνουμε στην εντατική προπόνηση αυτό θα συνηθίσει και κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κι οπωσδήποτε δεν πρέπει να νιώθουμε τύψεις που δεν το κάναμε. Αν, για παράδειγμα κάποιες μέρες δεν προλαβαίνουμε ή δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε όλα τα σετ κοιλιακών. Αρκεί και ένας περίπατος 40 λεπτών ή μίας ώρας. Μαθαίνουμε, δηλαδή, να δίνουμε στο σώμα το απαραίτητο χρόνο να “επανέλθει”.
Ανεξάρτητα του ωραρίου εργασίας μας, δεν ξεχνάμε να τρεφόμαστε σωστά ώστε να προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ώστε και η ενέργεια που χάνουμε με την προπόνησή μας να αναπληρώνεται αλλά και να συνεχίσει το σώμα μας να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά μας υγιώς. Επίσης, μπορεί η τακτική γυμναστική να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, όμως πρέπει να έχουμε μία όσο το δυνατό πιο σταθερή ρουτίνα προετοιμασίας για τη βραδινή κατάκλιση. Μπορεί να ακούγεται απαιτητικό όταν δύο μέρες της εβδομάδας μπορεί να εργαζόμαστε νωρίς το πρωί και δύο μέρες μετά να δουλεύουμε απόγευμα, όμως ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο.
Μην ξεχνάτε πως η γυμναστική έχει αποτέλεσμα μόνο όταν σας κάνει να αισθάνεστε καλά όχι μόνο ο τρόπος που την κάνετε, αλλά και ο χρόνος που της αφιερώνετε!
Photo credits: The Active Times & Insider