Οι χρήστες του Facebook θα καλούνται σύντομα να βιώσουν μία εικονική εμπειρία του πώς είναι να ζει κανείς με την άνοια με σκοπό την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη νόσο. Η εφαρμογή FaceDementia του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για το Alzheimer, «καταλαμβάνει» προφίλ του κοινωνικού δικτύου και προσωρινά διαγράφει σημαντικές αναμνήσεις, μιμούμενη την επίδραση της άνοια στον εγκέφαλο. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις φωτογραφίες τους, σημαντικές λεπτομέρειες και τις ενημερώσεις του status τους να εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια τους. Φυσικά η πραγματική τους σελίδα παραμένει ανέπαφη.
Η εφαρμογή δεν κρατά κανένα δεδομένο, ούτε επηρεάζει την κανονική ροή ειδοποιήσεων του χρήστη ή της πληροφορίες που έχει αυτός στο Facebook. Αντίθετα, κάνει μία επιφανειακή παρουσίαση προκειμένου να δείξει τις συνέπειες της νόσου. Ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μικρού μήκους videos όπου εμφανίζονται ασθενείς με άνοια, εξηγώντας τις συνέπειες των συμπτωμάτων μέσω προσομοίωσης από το FaceDementia, στους ίδιους ή το κοντινό τους περιβάλλον.
H Rebecca Wood, επικεφαλής του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για το Alzheimer, δήλωσε: «Το Facebook βασίζεται στο γεγονός πως μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει τους φίλους και τους συγγενείς του, να κρατά επαφή μαζί τους και να έχει αναμνήσεις κι επαφές. Κι όλα αυτά σ’ έναν χώρο. Επίσης λειτουργεί σαν ένα ημερολόγιο της ζωής του από τη στιγμή της εγγραφής στην ιστοσελίδα και καταγράφει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του όλο αυτό το διάστημα. Θέλαμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις λειτουργίες του δικτύου ώστε να απεικονίσουμε πώς αυτές οι σκέψεις κι οι αναμνήσεις μπορούν να μπερδευτούν ή και να ξεχαστούν, ακριβώς όπως βιώνουν αυτή τη διαδικασία κάποιοι από τις εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζούνε με την άνοια.
“Το “στίγμα” που φέρει η άνοια οφείλεται εν μέρει στην ελλιπή ενημέρωση και κατανόηση από μέρους του κοινού, επομένως η εφαρμογή FaceDementia θα είναι ανεκτίμητη βοηθώντας τον κόσμο να καταλάβει καλύτερα την ασθένεια.»
Τέλος, μέσω των δηλώσεών της, προτρέπει τον κόσμο να συμμετάσχει και να μοιραστεί την εφαρμογή με φίλους και συγγενείς στο Facebook.
Πηγή:BBC Photos: Pinterest & BBC
Προσωπικό σχόλιο: Ως εργαζόμενη στο χώρο της τρίτης ηλικίας, θεωρούσα πως είχα εξοικειωθεί με την άνοια και τις συνέπειές της. Αλλιώς είναι, όμως, να βρίσκεσαι στη θέση αυτή κι αλλιώς να προσομοιάζουν τη ζωή σου με τον τρόπο που κάνει η εν λόγω εφαρμογή. Ας ελπίσουμε πως η πρωτοβουλία του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για το Alzheimer θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη νόσο. Δοκιμάστε την εφαρμογή κι αν τη βρήκατε ενδιαφέρουσα, κάντε απλά μία κοινοποίηση.