Τι καλύτερο και πιο αναζωογονητικό από μία βόλτα στην εξοχή, σωστά; Ακόμη και με τις παρούσες συνθήκες, όλοι μας προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε τέτοια ευκαιρία που μας δίνεται. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο κερδισμένοι είναι όσο ζουν στην εξοχή; Ή έστω κοντά με μεγάλα πάρκα όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει τον καθαρό αέρα και το πράσινο της φύσης.
Ε, λοιπόν, αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί κι επιστημονικά από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health. Αξιολόγησαν το σύνολο των ευρημάτων από εννέα έρευνες , στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως όσοι ζουν κοντά σε πάρκο, κήπο ή άλλη περιοχή πλούσια σε φυσικό πράσινο αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 8% έως 12%.
Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι…
Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν έναν “δείκτη πρασίνου”, προκειμένου να μετρηθεί η πυκνότητα της βλάστησης σε κάθε περιοχή. Αυτό σημαίνει πως στην κλίμακα αυτή (που κυμαίνεται από το 0 έως το 1), οι τροπικές περιοχές βαθμολογούνται πιο κοντά στο 1, ενώ οι “στείρες” περιοχές όπως η έρημος πλησιάζουν το 0. Ακόμη, οι ερευνητές παρατήρησαν πως, όσο πιο κοντά στο 1 η κατηγοριοποίηση κάθε περιοχής… Τόσο μικρότερο το ποσοστό πρόωρων θανάτων.
Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως χώροι πλούσιοι σε πράσινο, όπως ένα μεγάλο πάρκο, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού. Ακόμη, παρατηρήθηκε καλύτερη έκβαση σε εγκυμοσύνες (λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης) αλλά και μειωμένα περιστατικά καρδιοπαθειών.
Όλα τα παραπάνω πολύ απλά μεταφράζονται σε μειωμένο άγχος και καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση. Επίσης αυτοί οι χώροι και οι περιοχές ενδείκνυνται για περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Άλλωστε, μόνο η μειωμένη ηχορύπανση, οι πιο ισορροπημένες θερμοκρασίες αλλά και η ποιότητα του αέρα μοιάζουν να λειτουργούν καταλυτικά.
Αν σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε αμιγώς αστικές περιοχές, όταν βρισκόμαστε κοντά στο πράσινο και τη φύση εκ των πραγμάτων μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα όταν επιστρέφουμε σπίτι. Μήπως να σκεφτόμασταν σοβαρά την αποκέντρωση και να “αραιώναμε”; Όχι κοινωνικά, βεβαίως, αλλά με τρόπο ώστε να αφήνουμε τη φύση να κάνει τα θαύματά της πάνω μας!
Κι αυτή η χαρούμενη είδηση έρχεται από το αγαπημένο μας The Happy Broadcast!
Featured image: unsplash.com/@2sometravel