Ολες γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία ότι η αντίστασή μας στο γρήγορο -και παχυντικό- φαγητό μειώνεται δραματικά κάθε φορά που μας λείπει ύπνος. Ξαφνικά, η προοπτική ενός εξτρά κομματιού πίτσας μοιάζει ακαταμάχητη ενώ η σοκολάτα φαντάζει σαν σανίδα σωτηρίας από την εξάντληση. Γι’ αυτό και είναι άξιο απορίας πώς, έως τώρα, κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει σοβαρά αυτό το φαινόμενο.
[quote_right]Η επιστημονική εξήγηση έχει δύο παραμέτρους. Η μία αφορά στην αδυναμία μας να σκεφτούμε καθαρά όταν μας λείπει ύπνος. Άρα, οι επιλογές μας δεν γίνονται με γνώμονα την λογική αλλά παρορμητικά, με κριτήριο την απόλαυση. Η δεύτερη είναι αμιγώς οργανική: οταν είμαστε κουρασμένοι, ο οργανισμός μας ζητάει φαγητά με πολλές θερμίδες, τα οποία χαρίζουν ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.[/quote_right]
«Οταν βρέχει, ρίχνει καρεκλοπόδαρα» λέει ένα εγγλέζικο ρητό που αναφέρεται -σε τί άλλο;- στην υπερβολή. Ετσι, όταν η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε να δώσει την δέουσα προσοχή στην σχέση της αϋπνίας με την κακή διατροφή, οι φορείς που ασχολήθηκαν ήταν δύο. Ο ένας ήταν το Κέντρο Ερευνας Παχυσαρκίας (Obesity Resarch Center) της Νέας Υόρκης που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Columbia και ο δεύτερος το πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. Και στις δύο περιπτώσεις η ερευνητική μέθοδος ήταν λίγο – πολύ η ίδια: Μια ομάδα εθελοντών χωρίζονταν στα δύο. Οι μισοί απολάμβαναν ανενόχλητοι τον βραδινό ύπνο τους ενώ οι άλλοι μισοί παρέμεναν άυπνοι ή μερικά άυπνοι. Στην συνέχεια τη σκυτάλη αναλάμβαναν οι τομογράφοι, οι οποίοι κατέγραφαν τις αντιδράσεις των «πειραματόζωων» ενώ μπροστά τους προβάλλονταν εικόνες διαφόρων τροφίμων. Και οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέγραψαν το ίδιο φαινόμενο: οι άνθρωποι που δεν είχαν κοιμηθεί καλά δυσκολεύονταν να πάρουν σύνθετες αποφάσεις και δεν μπορούσαν να αντισταθούν στις πίτσες και στα γλυκά.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνέπειες στην υγεία και στην σιλουέτα μας είναι ολέθριες. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να ξενυχτήσετε και να πάτε στην δουλειά άυπνες, σκεφτείτε: Μια νυχτερινή έξοδος μπορεί να είναι η αιτία για να μην σας κάνει μεθαύριο το αγαπημένο σας τζιν παντελόνι.
Πηγή: http://www.gynaikamag.gr/