Μία γνωριμία πριν πολλά πολλά χρόνια και μία τυχαία συνάντηση στο διαδίκτυο, μου κίνησαν το ενδιαφέρον προκειμένου να μάθω πολλά περισσότερα για τις τσάντες της ΒΑSΙΛΕΙΑ που “ταξιδεύουν” σε όλο τον κόσμο κι έχουν ενθουσιάσει τις πιο “ψαγμένες” fashion bloggers…
-Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να μας πεις πως ξεκίνησες την κατασκευή των τσαντών ;
Ξεκίνησε σαν χόμπυ. Πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω και να φτιάχνω μικρές εκπλήξεις-δώρα για τις φίλες μου. Όταν μια από αυτές μου μίλησε για την ανάγκη να αγοραστεί ένας παστεριωτής μητρικού γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, σκέφτηκα ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα το χόμπυ μου να μετατραπεί σε κάτι πολύ ωφέλιμο για τους άλλους. Έτσι, εγώ διασκέδαζα ψάχνοντας υφάσματα και φτιάχνοντας σχέδια για τσάντες και οι φίλες μου ανταπέδιδαν το δώρο μου υποστηρίζοντας την αγορά του παστεριωτή. Η μια τσάντα έφερνε την άλλη, η μια ιδέα γεννούσε μια άλλη ιδέα, και μια μέρα σκέφτηκα «θα μπορούσε να γίνει και επαγγελματικά, γιατί όχι;»
-Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας τους;
Μου αρέσει πάρα πολύ να δοκιμάζω νέα πράγματα και να χάνομαι με τις ώρες ανάμεσα σε υφάσματα και σχέδια. Οι ιδέες έρχονται πολλές φορές και από συζητήσεις με φίλες για τις ανάγκες τους. Από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να καταλήξω στα κατάλληλα υλικά και σχέδια, γιατί θέλω οι τσάντες ΒΑSΙΛΕΙΑ, εκτός από ιδιαίτερες, να είναι και χρηστικές. Για κάθε σχέδιο φτιάχνονται πρώτα δείγματα, τα οποία μου αρέσει πολύ να τα φοράω η ίδια, ώστε να ανακαλύπτω στην πράξη αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να βελτιώσω ή να αλλάξω. Όλες οι τσάντες ΒΑSΙΛΕΙΑ ράβονται στο χέρι με πολύ μεράκι.
-Τι θα έλεγες ότι σε εμπνέει στο να είσαι τόσο δραστήρια και δημιουργική; Ποια είναι η έμπνευση σου;
Για το αν είμαι δραστήρια και δημιουργική δεν θα μπορούσα να απαντήσω εύκολα η ίδια. Η έμπνευση συνήθως έρχεται από πράγματα της καθημερινότητας. Κάτι που άκουσα, όπως ας πούμε «μ’ αρέσουν οι μεγάλες τσάντες αρκεί να είναι κι ελαφριές», κάτι που είδα, ένα ωραίο ύφασμα, ένα ωραίο αντικείμενο. Όταν καταφέρνω να ξεκλέψω χρόνο, ταξιδεύω, αναζητώντας τα ωραία πράγματα όπου υπάρχουν. Αυτό που σίγουρα όμως μπορώ να σου πω είναι ότι μέσα από αυτή τη δραστηριότητα έχω γνωρίσει πολύ κόσμο, έχω κάνει ατελείωτες συζητήσεις με φίλους και φίλες. Τελικά, δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το να ακούς ανθρώπους που είναι επαγγελματίες να εκφράζονται κολακευτικά για τη δουλειά σου, ή ακόμα περισσότερο, να βλέπεις τη χαρά στο πρόσωπο όσων επιλέγουν να κρατήσουν αυτό που δημιούργησες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά που πήρα πριν από μερικές μέρες στο μετρό όταν μία κυρία με ρώτησε αν η τσάντα που κρατάω είναι ΒΑSΙΛΕΙΑ.
-Στην αρχή μας μίλησες για μια οργάνωση που έχει ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός παστεριωτή γάλακτος για τα πρόωρα μωρά στη Θεσσαλονίκη. Πως έμαθες για αυτή την πρωτοβουλία και ποια είναι η διαδικασία για να βοηθήσει κανείς;
Όπως σας είπα,η πληροφορία ήλθε από μια φίλη που ήταν μέλος του Ηλιτόμηνου, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των πρόωρων μωρών (www.ilitominon.gr). Το Ηλιτόμηνον είναι μέλος ενός δικτύου οργανώσεων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των πρόωρων μωρών. Τα πρόωρα μωρά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη, μισό εκατομμύριο μωρά κάθε χρόνο, δεν είναι ένας αριθμός που μπορείς να αγνοήσεις. Όταν ενημερώθηκα και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το έργο τους, αποφάσισα να βοηθήσω με κάθε τρόπο. Το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την υγεία των πρόωρων μωρών, ιδίως των πιο μικρών και αδύναμων από αυτά, και ο παστεριωτής είναι απαραίτητος για να δοθεί μητρικό γάλα από δότριες στα μωρά που οι μαμάδες τους αδυνατούν, για διάφορους λόγους, να τους δώσουν το δικό τους γάλα. Η Ιταλία, π.χ., έχει 30 Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος και η Ελλάδα μόνο 2, κι από αυτές, που είναι και οι δυο στην Αθήνα, μόνο η μια μπορεί να δώσει γάλα από δότριες.Η προσπάθεια που κάνει τώρα το Ηλιτόμηνον είναι να αγοραστεί παστεριωτής για να γίνει Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος και στη Θεσσαλονίκη. Η ΒΑSΙΛΕΙΑ έχει αποφασίσει να δίνει μέρος από τις πωλήσεις των τσαντών για αυτό το σκοπό, που είναι άλλωστε τόσο στενά συνδεδεμένος με τη δημιουργία της. Μπορείτε επίσης να υποστηρίξετε την αγορά παστεριωτή μητρικού γάλακτος για την Α’ Νεογνολογική Κλινική και Εντατική Νοσηλεία νεογνών του Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κάνοντας κατάθεση στον λογαριασμό : IBAN: GR19 0140 1150 1150 0232 0011 525, Alpha Bank , με αιτιολογία κατάθεσης ΓΑΛΑ/ΠΑΣΤΕΡΙΩΤΗΣ.
– Εκτός από τις τσάντες φτιάχνεις και πουφ κατά παραγγελία. Πες μας γι’ αυτή τη δραστηριότητα σου;
Όταν βρίσκω κάποιο ύφασμα που μου αρέσει πολύ, αρχίζω να σκέφτομαι σχεδόν αυτόματα για πιθανές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, χρήσεις του. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα πουφ ΒΑSΙΛΕΙΑ. Ήθελα να κάνω ένα ξεχωριστό δώρο σε μία φίλη για το καινούριο σπίτι της, έχοντας ήδη ένα πολύ όμορφο ανθεκτικό ύφασμα στη διάθεσή μου και ψάχνοντας να βρω τι λείπει από αυτό το σπίτι. Και βέβαια δεν σταματήσαμε στα πουφ, καθώς κατά παραγγελία έχουν φτιαχτεί σεζλόνγκ, τραπεζομάντηλα, σουπλά μέχρι σεζλόνγκ.
– Που μπορεί να σε βρει κανείς και τις τσάντες σου;
Τσάντες ΒΑSΙΛΕΙΑ θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα όπως Τhiros-Koυκάκι,Ro126 ,Barbarossa Korydallos, People-Αθήνα, Escape–Nεα Σμύρνη και Yria Paros, Λουσου Σύρος, ΑΝΝΑΦΟΡΑ Κύθηρα, Speira στην Οια Σαντορίνη . Πρόσφατα, για παράδειγμα, ξεκινήσαμε μία συνεργασία με ένα concept store που θα ανοίξει μετά το Πάσχα στη Σαντορίνη.
Μου αρέσει πάρα πολύ όμως και η προσωπική επαφή με τις φίλες που επιλέγουν να κρατήσουν μία τσάντα ΒΑSΙΛΕΙΑ. Θέλω πολύ να ακούω τις ιδέες και τις ανάγκες τους. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο έχει φτιαχτεί η σελίδα στο Facebook αλλά και το site (Basileia.gr) μέσα από τα οποία μπορεί ο καθένας να έρθει σε άμεση επικοινωνία μαζί μου, να ρωτήσει για τις τσάντες, να δει τα σχέδια, τα υφάσματα κ.λπ.