Στις αρχές του 20ου αιώνα η γκαρνταρόμπα ήταν αυστηρά μοιρασμένη σε κατηγορίες – άλλο είδος ήταν το αθλητικό ντύσιμο, άλλο το καθημερινό και η ανάμειξη απαγορευόταν. Το 1933 μάλιστα μια κυρία μπορούσε να σοκάρει την καλή κοινωνία εύκολα εμφανιζόμενη σε έναν αγώνα τένις με σορτσάκι, ακόμη και αν ήταν η διάσημη αθλήτρια Alice Marble. Κι όμως, ένα από τα πρώτα ρούχα που πέρασαν τα σύνορα μεταξύ casual και sporty ήδη από την δεκαετία του ’50 ήταν το γνωστό μπλουζάκι με τον κροκόδειλο: Ο θρύλος του τένις Rene Lacoste εμπνεύστηκε το πικέ μπλουζάκι το 1927, αυτό που σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας ως polo μπλούζα, επιλέγοντας για σήμα τον κροκόδειλο. Άλλωστε «κροκόδειλος» ήταν το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι δημοσιογράφοι για τον τρόπο που έπαιζε τένις και αυτό του αρκούσε – αν και μας είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε έναν κροκόδειλο να μοιάζει με τενίστα σε οποιαδήποτε εποχή!
Το polo μπλουζάκι έγινε συνώνυμο της χαλαρής και άνετης ζωής και στην δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε και η περίφημη μπλούζα Polo Ralph Lauren. Με την ίδια όμως ταχύτητα που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ξαφνικά κατά την δεκαετία του ’90 πέρασε στα αζήτητα και κατηγορήθηκε για έλλειψη πρωτοτυπίας και υπερβολική αυστηρότητα, με λίγα λόγια: not cool. Κι όμως, φέτος το polo μπλουζάκι, μαζί με όλο του τον καθωσπρεπισμό κάνει δυναμική επανεμφάνιση, μόνο που οι κανόνες άλλαξαν.
Πώς θα το φορέσουμε φέτος;
Σίγουρα όχι με σηκωμένο γιακά και όχι χωμένο μέσα στο παντελόνι, είτε είναι τζιν, είτε είναι υφασμάτινο. Ιδανικά επιλέγουμε ένα polo μπλουζάκι που να ακολουθεί τις γραμμές του σώματος και να φτάνει μέχρι λίγο κάτω από τη μέση. Το συνδυάζουμε με ανάλαφρες, αέρινες φούστες ή φαρδιά παντελόνια αντί για παντελόνια που θυμίζουν στρατιωτικά κάπρι. Όσο για τα παπούτσια; Μένουμε μακριά από μοκασίνια (αγαπάμε τα 90’s αλλά όχι και τόσο!) και προτιμούμε μπαλαρίνες, κομψά πέδιλα ή ακόμη και εσπαντρίγιες!