Η Google βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών «έξυπνων φακών επαφής» οι οποίοι θα μπορούν να μετρούν το σάκχαρο στα δάκρυα. Ανάμεσα στα δύο στρώματα του φακού θα υπάρχει ένα μικροσκοπικό ασύρματο τσιπάκι κι ένας μετρητής σακχάρου.
Μάλιστα, επεξεργάζεται την ενσωμάτωση μικρών λαμπτήρων LED οι οποίοι θα ενεργοποιούνται όταν το σάκχαρο ξεπερνά τις φυσιολογικές τιμές. Συμπληρώνει, όμως, πως «πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά» προκειμένου αυτή η τεχνολογία να διατεθεί για καθημερινή χρήση. «Είναι ακόμη νωρίς για μία τέτοια τεχνολογία, αλλά έχουμε ολοκληρώσει αρκετές κλινικές μελέτες, οι οποίες βοηθούν στο να βελτιωθεί το πρωτότυπο», είναι μία δήλωση της εταιρείας στο blogpost της. «Ευελπιστούμε πως αυτό κάποια στιγμή θα οδηγήσει σ’ έναν νέο τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς με διαβήτη θα ελέγχουν την πάθησή τους».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τομέας αυτός αναμένεται να αποφέρει κέρδη μεταξύ δέκα και πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία και πολλές εταιρείες μελετούν τη χρήση αυτής της τεχνολογίας συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας.
Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη υποστηρίζει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα διαγνωσθεί με διαβήτη ως το 2035. Οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τακτικά, καθώς οι ξαφνικές αυξήσεις ή πτώσεις των τιμών είναι επικίνδυνες. Προς το παρόν, η πλειοψηφία αυτών διενεργούν αυτούς τους ελέγχους μέσω των σταγονιδίων του αίματος.
Η Google ανακοίνωσε πως δοκιμάζει ένα πρωτότυπο του φακού το οποίο θα μπορεί να «κάνει μετρήσεις κάθε δευτερόλεπτο. Είναι μία εκπληκτική εξέλιξη για την προληπτική βιομηχανία στην υγεία», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Frost & Sullivan, Manoj Menon. «Είναι πιθανό να πυροδοτήσει κι άλλες καινοτομίες σχετικά με τη σμίκρυνση τεχνολογικών μέσων δημιουργώντας συσκευές που μπορούν να φορεθούν, προκειμένου να βοηθηθούν τον κόσμο να ελέγχει το σώμα του καλύτερα.
Η εταιρία συνεργάζεται με την FDA (US Food and Drug Administration) ώστε το προϊόν να αποκτήσει ευρεία χρήση, καθώς επίσης πως θα αναζητήσει συνεργάτες που «είναι ειδικοί στο να παρέχουν στην αγορά τέτοια προϊόντα.».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μία συσκευή που λέγεται «Sensible Baby» παρουσιάστηκε στο Consumer Electronics Show (CES) στο Las Vegas. Πρόκειται για έναν αισθητήρα που τοποθετείται στις πυτζάμες του βρέφους και μετρά τη θερμοκρασία του, τον προσανατολισμό του και την κίνησή του. Στην ουσία ακούγεται σαν μία εφαρμογή προειδοποίησης για smartphones σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη, κάποια smartwatches μπορούν να παρακολουθούν δεδομένα, όπως τον παλμό του χρήστη ή τη θερμοκρασία.
Πέρυσι η ιαπωνική Sony κατέθεσε μία πατέντα ονόματι «SmartWig», η οποία αναμένεται κι εκείνη να χρησιμοποιηθεί για θέματα υγείας. Η εταιρεία είπε πως η περούκα θα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες όπως τη θερμοκρασία, τον παλμό και την αρτηριακή πίεση του χρήστη.
Πηγή: www.bbc.co.uk
Photos: www.pinterest.com
Προσωπικό σχόλιο: Σε μία εποχή που όλα γίνονται «smart-something» θεωρώ πως τέτοιες καινοτομίες θα είναι χρήσιμες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά χορτάσαμε εφαρμογές τύπου «μ’ αγαπά – δε μ’ αγαπά»!