Στο… φαγητό φαίνεται πως το έχουν ρίξει οι Έλληνες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανάσα» για την Καταπολέμηση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, από τα περιστατικά που καταγράφουν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου και ηθοποιό Ζέτα Δούκα, τα φαινόμενα πολυφαγίας αφορούν πολλά άτομα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εκλείψει η ανορεξία και οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η «Ανάσα» διαθέτει το Κέντρο Ημέρας, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας.
Τα άτομα που επισκέφτηκαν τους επιστήμονες υγείας στο κέντρο το Μάρτιο, ήταν περισσότερα από 500 ενώ τα νέα περιστατικά ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές για τον ίδιο μήνα πλησίασαν τα 60, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον Ιανουάριο.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που μας χρειάζονται τις υπηρεσίες μας και σίγουρα η εποχή μας γεννά πολλές ανάγκες για ψυχολογική βοήθεια», σημειώνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η κ.Δούκα και συμπληρώνει: «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα παράρτημα του κέντρου μας και στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βέροια. Αγωνιζόμαστε για αυτό αλλά δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες και χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη».
Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία της προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Αικατερίνης Τζιτζικώστα, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές και Γυναίκες», στο εστιατόριο Aldebaran του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (19.30).
Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του κέντρου «Ανάσα», που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις Διεθνείς Παιδικές Κατασκηνώσεις της Unesco. «Είναι ένας θεσμός που έχει βάθος δεκαετίας και αφορά περισσότερο παιδιά (ηλικίας από 12 έως 15 ετών) από άλλες χώρες. Φέτος όμως, λόγω των αναγκών που υπάρχουν στη χώρα μας τα περίπου 100 παιδιά που θα συμμετάσχουν θα είναι Έλληνες και κατά προτίμηση παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και τα 80 από χώρες του εξωτερικού», επεσήμανε η κ.Τζιτζικώστα.