Την περασμένη Τετάρτη στις Cinematherapy Nights αγγίξαμε για πρώτη φορά τη θεματική του θυμού και αναρωτηθήκαμε «Θυμώνεις εύκολα ή μήπως …δε θυμώνεις καθόλου;».
Σίγουρα ο θυμός είναι ένα πολύ καθημερινό συναίσθημα που όλοι μας το έχουμε βιώσει σε κάποια περίσταση, είτε με τη μορφή μιας φευγαλέας ενόχλησης είτε με τη μορφή έντονων ξεσπασμάτων. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το θέμα αυτό, γιατί ως ψυχολόγοι έχουμε παρατηρήσει πως ενώ ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο οργισμένος, πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον θυμό τους ή νιώθουν μία οργή πολύ γενική και αόριστη, π.χ. «είμαι θυμωμένος με την κατάσταση».
Μετά την προβολή σχετικής ταινίας, μιλήσαμε αρκετά για το πώς μπορούμε να εκφράζουμε τα σωστά συναισθήματά μας και να διεκδικούμε τις ανάγκες μας. Πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε θυμωμένοι αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να συγχέουμε το θυμό μας με κάποιο άλλο συναίσθημα, όπως είναι ο φόβος ή η απογοήτευση, για παράδειγμα.
Οι περισσότεροι ψυχολόγοι θεωρούν ότι το σημαντικότερο για τον καθένα είναι να μάθει να αναγνωρίζει το θυμό του.
Κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτό είναι:
«Σε ποιες καταστάσεις νιώθω κυρίως θυμωμένος;»
«Ποιο είδος ανθρώπων, τόπων, γεγονότων ενεργοποιούν τα νεύρα μου;»
«Πώς αντιδρώ όταν θυμώνω; Τι κάνω;»
«Τι αντίκτυπο έχει η αντίδρασή μου στους άλλους;»
Πράγματι μέσα από τη συζήτησή μας, καταλήξαμε ότι ενδεχομένως το μυστικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να θυμώνουμε – τα πράγματα που μας προκαλούν εκνευρισμό, και γιατί έχουν τέτοια βαρύτητα για μας. Για άλλους ήταν η αγένεια ενώ για άλλους η μη αναγνώριση των κόπων τους και της αξίας τους.
Στη βραδιά επίσης αναρωτηθήκαμε πόσες φορές μπορεί να θυμώνουμε με κάποιον «Α» (πχ. τον υπάλληλο σε ένα μαγαζί) αλλά επειδή δεν μπορούμε να ξεσπάσουμε στην πηγή, καταλήγουμε να εκφράζουμε την οργή και τα νεύρα μας σε λάθος άνθρωπο, τον «Β». Αυτός ο «Β» μπορεί να είναι ο σύντροφός μας, ο συνάδελφός μας ή ακόμα και ένας περαστικός στο δρόμο που κατά λάθος μας σκούντηξε!
Επομένως είναι πολύ σημαντικό την ώρα που νιώθουμε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι να αναρωτηθούμε «με εσένα έχω θυμώσει τώρα ή απλώς έχω ανάγκη να ξεσπάσω;». Και θα μου πείτε, εύκολο είναι αυτό; Σίγουρα δεν είναι εύκολο και ούτε θα το πετύχουμε με την πρώτη προσπάθεια, αλλά με την εξάσκηση μπορεί να μας γίνει συνήθεια!
Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, θα μας απασχολήσει “η τέχνη της συγχώρεσης”. Πόσο εύκολο σας είναι άραγε να συγχωρείτε; Ελάτε στην παρέα των Cinematherapy Nights να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, με αφορμή μία ταινία που είναι πολύ πιθανό να μας καλό θα είναι να έχετε και χαρτομάντηλα μαζί σας…!
Επίσης, από την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζουμε την συνεργασία μας με το Beton7 στο Γκάζι και σας προσκαλούμε όλους σε μία 2ωρη παραλλαγή των Cinematherapy Nights, από τις 19:30 ως τις 21:30.
Η πρώτη θεματική που θα επεξεργαστούμε είναι οι Διαπροσωπικές Σχέσεις και αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον.
Σας περιμένουμε! Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]
Ποιες είναι οι Ελίνα Πανταλέων και η Μαρία Κωσταλά των Cinematherapy Nights; Μάθετε εδώ