ΥΛΙΚΑ:
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο ( χωρίς τη φλούδα)
1 κουταλάκι baking powder
3/4 κούπας ηλιέλαιο
3 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο
Για το σιρόπι
1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο στα 2
1/2 κούπα νερό
1/3 κούπας ζάχαρη
1 ξύλάκι κανέλας
4-5 κάρδαμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Ανακατέψτε σ’ ενα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι με τα αυγά να ενωθούν και σιγά σιγά ρίξτε μέσα τα στερεά που έχετε ήδη αναμίξει. Ρίξτε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
2. Ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 45 λεπτά περίπου.
3. Παράλληλα με το ψήσιμο βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού, στίψτε το πορτοκάλι με χέρι μέσα στο νερό και άστα όλα ( μαζί με τις φλούδες του πορτοκαλιού) μαζί να πάρουν μια βράση. Το αφήνετε στην άκρη, βγάζοντας τα πορτοκάλια, την κανέλα και τα κάρδαμα.
4. Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο ζεστό , ρίξτε σιγά σιγά όλο το σιρόπι και αφήστε να ρουφήξει καλά για 6-7 ώρες.
Ταιριάζει τέλεια με μαύρο τσάι με γάλα.
Μπείτε στο Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.