από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*
Φαίνεται ότι η διαδεδομένη αντίληψη “μην πίνεις πολύ καφέ, πειράζει, κάνει κακό” δεν ευσταθεί – σε πρόσφατη δημοσίευση στο NEJM αναφέρεται ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την θνησιμότητα από όλα τα αίτια κατά 10% σε παρακολούθηση 13 ετών. Επιπρόσθετα διαπιστώνονται τα εξής από πολλαπλές βιβλιογραφικές δημοσιεύσεις:
1) αν και θεωρείται ότι η κατανάλωση καφείνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση (ΑΠ), η καθημερινή λήψη 2 φλυντζανιών καφέ δεν προκαλεί ιδιαίτερη αύξηση της ΑΠ, ενω ταυτόγχρονα μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη και ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας.
2) λήψη 1-6 φλυντζανιών καφέ /24ωρο μειώνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου κατά 17% – και σε μεγάλη σουηδική μελέτη κατά 22-25%.
3) κατανάλωση από παχύσαρκους μη φρυγανισμένων κόκκων καφέ ως συμπλήρωμα διατροφής, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους.
4) καθημερινή λήψη άνω των 4 φλυντζανιών καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, προστάτη, κεφαλής-τραχήλου και ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού.
5) 3-5 φλυντζάνια καφέ την ημέρα καθυστερούν την εμφάνιση της άνοιας και προστατεύουν από την νόσο Parkinson.
6) 2-3 φλυντζάνια καφέ / 24ωρο μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης κατά 15%.
7) η συχνή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους νόσου του ήπατος, καθυστερεί την εξέλιξη της αλκοολικής κίρρωσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
8 ) Επιπλέον η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την ξηροφθαλμία και προστατεύει (όπως και το τσάι) από τις λοιμώξεις από ανθεκτικά στελεχη σταφυλόκοκκου.
Βέβαια ουδέν καλόν αμιγές κακού! Ο καφές δύναται να αυξήσει μεσο/μακροπρόθεσμα την ΑΠ, μπορεί να δημιουργήσει η να αυξήσει αγχώδεις εκδηλώσεις-τρόμο στα άκρα, να προκαλεί αυπνία, να αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση (γλαύκωμα) και ενδεχόμενα να δημιουργεί εξάρτηση και σύνδρομο στέρησης μετά την διακοπή του.
*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/