Κι αν έχουμε αφιερώσει γραμμές για τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης ώστε η απώλεια περιττού βάρους να γίνει μεθοδικά και το αποτέλεσμα μακροχρόνιο. Τρέξιμο, βάρη, ποδηλασία… κι όμως, η κολύμβηση είναι μία εξίσου αποτελεσματική μορφή προπόνησης και παρ’ όλα αυτά δεν είναι στις κορυφαίες μας επιλογές.
Πώς μπορούμε να χάσουμε βάρος κολυμπώντας;
Όταν κολυμπάμε, δεν ενεργοποιούνται μόνο οι μύες των χεριών και των ποδιών προκειμένου να επιπλέουμε, αλλά δραστηριοποιούνται κι ο κορμός, και το κάτω τμήμα του σώματος. Σε συνδυασμό η αντίσταση που προσφέρει το νερό ενόσω κινούμαστε, οι μύες χρησιμοποιούνται περισσότερο, σε αντίθεση με μία cardio προπόνηση όπως το τρέξιμο. Τεχνικές όπως το πρόσθιο κι η “πεταλούδα” εστιάζουν στα χέρια, τους ώμους και το στήθος, ενώ το ύπτιο ενδυναμώνει την πλάτη, τους κοιλιακούς και τους τετρακέφαλους. Επιπλέον, κατά την κολύμβηση, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, σε μόλις 30 λεπτά κολύμβησης σε πρόσθιο “καίμε” 367 θερμίδες και με το ελεύθερο 404. Συγκριτικά οι αριθμοί ξεπερνούν τις θερμίδες που θα καταναλώναμε τρέχοντας ή με γρήγορο περπάτημα στον ίδιο χρόνο. Τα δε αποτελέσματα στο σώμα είναι γρήγορα εμφανή – σε έρευνα έχει διαπιστωθεί πως μεσήλικες γυναίκες που κολυμπούσαν για μία ώρα τρεις φορές τη βδομάδα παρατήρησαν μία σημαντική απώλεια σωματικού λίπους μέσα σε μόλις δώδεκα εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα είχαν ήδη αυξηθεί η αντοχή τους κι η ευλυγισία τους, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση της χοληστερίνης.
Μιλήσαμε όμως, και για εκείνο το “σωσιβιάκι” που συχνά ξεκινάμε να παλεύουμε να το διώξουμε από την άνοιξη. Θα συμφωνήσουμε πως οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αποβολή του περιττού σωματικού λίπους. Όμως συγκεκριμένες κινήσεις στην κολύμβηση στοχεύουν στην περιοχή της κοιλιάς και του κορμού γενικότερα, όπως οι κινήσεις των ποδιών στο ελεύθερο και την πεταλούδα.
Αυτό που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δελεαστική την κολύμβηση ως προπόνηση είναι το γεγονός πως, καθώς η κίνηση γίνεται στο νερό, μειώνονται οι δυσφορίες και οι μικροτραυματισμοί που μπορούν να προκύψουν σε μία άλλη μορφή γυμναστικής. Έτσι, μπορούμε να σμιλεύσουμε τους μύες μας χωρίς αυτοί να ταλαιπωρηθούν και μειώνοντας τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών.
Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν αργεί να γίνει αντιληπτό, όμως αυτό εξαρτάται κι από την ένταση της προπόνησής μας. Με μία ώρα κολύμβησης μπορούμε να κάψουμε ως κι 800 θερμίδες, οπότε αν κολυμπάμε για μία ώρα τέσσερις φορές τη μέρα μπορούμε να χάσουμε σε ένα μήνα περίπου ενάμιση με δύο κιλά. Αν πάλι προτιμάμε να μην είναι τόσο έντονη η κολύμβησή μας, με μισή ώρα για τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορούμε να χάσουμε κάτι λιγότερο από ένα κιλό σ’ ένα μήνα. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτούμε πρώτα έναν εξειδικευμένο προπονητή προτού διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, καθώς ο καθένας από μας εξυπακούεται πως πρέπει να λάβει υπ ‘όψιν και διαφορετικούς παράγοντες.
Εφόσον, λοιπόν, έχουμε πάρει απόφαση πως θέλουμε την κολύμβηση ως μέρος της δραστηριότητάς μας, καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα προτού αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε. Άρα ένας αρχάριος πρέπει να ξεκινήσει κάπως έτσι:
Ελεύθερο: μαζί με το πρόσθιο είναι η πιο εύκολη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος που τώρα ξεκινάει να κολυμπάει συστηματικά. Όταν εξοικειωθεί με αυτές μπορεί να προχωρήσει σε πιο απαιτητικά στυλ, όπως η πεταλούδα.
Χρήση σανίδας: αν δεν είμαστε συνηθισμένοι, η κίνηση των ποδιών ενόσω “κλωτσάμε” στο νερό για να κινηθούμε μπορεί να μας ζορίσει. Μπορούμε, όμως να χρησιμοποιήσουμε μία ειδική σανίδα και να κάνουμε μερικές επαναληπτικές διαδρομές προκειμένου τα πόδια μας να συνηθίσουν στη νέα κινητοποίησή τους.
Ταχύτητα: Η εναλλαγή ταχύτητας, όπως σε κάθε άλλη προπόνηση, αυξάνει την ένταση της δραστηριότητάς μας και στην κολύμβηση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αργά, να κάνουμε μία ή δύο διαδρομές με αυξημένη ταχύτητα και να επανέλθουμε στην αρχική.
Προσέχουμε την αναπνοή μας: Η λανθασμένη αναπνοή μπορεί να δυσκολέψει την προπόνησή μας και να μας κουράσει γρηγορότερα. Ειδικά στο ελεύθερο πολλοί σηκώνουν πιο ψηλά από το κανονικό το κεφάλι τους για να πάρουν εισπνοή, ενώ αρκεί να το σηκώσουμε ίσα για να ελευθερωθεί το στόμα μας και να εισπνεύσουμε.
Τώρα, λοιπόν, που γνωρίσαμε τα οφέλη της κολύμβησης, ώρα να διεκδικήσουμε το bikini body Κι αυτό το καλοκαίρι! Μαγιό, γυαλάκια, σκουφάκι και *ΜΠΛΟΥΜ!*!