ΥΛΙΚΑ: (για 4 μερίδες)
3 μελιτζάνες φλάσκες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια κριθαράκι
2 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. χυμό τομάτας
Ελαιόλαδο
Λίγο βασιλικό ξερό
Αλάτι, πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, σαν ζάρια. Εγώ αγοράζω μελιτζάνες από τα βιολογικά, και ποτέ δεν τις έχω αλατίσει και αφήσει να ξεπικρίσουν. Τις μαγειρεύω κατευθείαν και είναι πεντανόστιμες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, να καλύψει καλά τον πάτο. Ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό. Όταν έχει ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και καθαρισμένες και τις αφήνουμε στο λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατόπιν τις πετάμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί ελαφρά. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε να μαραθούν γύρω στα 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας. Αν δούμε ότι θέλει λίγο νεράκι, ρίχνουμε λίγο. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο δυνατό, και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι μελιτζάνες για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και το βασιλικό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κριθαράκι και προθέτουμε 4 φλυτζάνια νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Ανακατεύουμε τακτικά, γιατί το κριθαράκι έχει την τάση να κολλάει στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε με παρμεζάνα τριμμένη ή ακόμα καλύτερα κομματάκια φέτας.
Πηγή: www.childgoodfood.blogspot.com