Δε χρειάζεται να σας πω εγώ πως ένα απόλυτα υγιεινό διατροφικό πλάνο πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς κι ελαιόλαδο. Όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούν σε αυτό πως αυτές οι τροφές είναι η βάση για να υιοθετήσουμε τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Επίσης, όμως, λένε πως εφόσον τηρούμε αυτούς τους “κανόνες”, δεν υπάρχει λόγος να στερούμαστε μικρές απολαύσεις. Οι πιο υγιεινές από αυτές είναι το κόκκινο κρασί κι η μαύρη σοκολάτα. Όμως τι ακριβώς ισχύει για την συνεισφορά τους στην καλή μας υγεία και… ποιο είναι πιο υγιεινό;
Η αλήθεια πίσω από το “βάλε ένα ποτηράκι”
Το 1979 μία έρευνα γύρω από το κόκκινο κρασί ονομάστηκε “Γαλλικό Παράδοξο”. Η ονομασία αυτή προέκυψε από τις παρατηρήσεις πως σε χώρες όπου ο κόσμος κατανάλωνε κόκκινο κρασί, παρά το γεγονός πως η διατροφή τους ήταν πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, υπήρχε μείωση των περιστατικών εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Φυσικά αυτή η έρευνα ώθησε άλλες μελέτες πάνω στην επίδραση του κόκκινου κρασιού στον οργανισμό.
Οι ερευνητές συμπέραναν πως τα σταφύλια (και πιο συγκεκριμένα οι φλούδες τους) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη ρεσβερατρόλη, την οποία μπορούμε να προσλάβουμε κι από τα μήλα και τα φιστίκια. Δοκιμές σε ζώα οδήγησαν στη διαπίστωση πως η ρεσβερατρόλη προστατεύει από την υπέρταση, την αθηρωματική πλάκα (και κατ’ επέκταση τη στένωση των αρτηριών) που ΄καταλήγουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Αργότερα, σε άλλες μακροχρόνιες μελέτες διαπιστώθηκε πως μία μέση κατανάλωση κόκκινου κρασιού (δηλαδή έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιολογικής πάθησης. Ωστόσο προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις ή κολπική μαρμαρυγή.
Ε, ένα κομματάκι μπορούμε να το χαρούμε… σωστά;
Μπορεί τα λαχταριστά γλυκά του φούρνου ή του ζαχαροπλαστείου να πρέπει να καταναλώνονται με σχεδόν βασανιστική φειδώ, όμως για τους διατροφολόγους λίγη μαύρη σοκολάτα παίρνει freepass κατανάλωσης. Ο λόγος; Οι κόκκοι του κακάο είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή, μία ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται επίσης σε κάποια φρούτα, όπως τα μούρα, τα κεράσια, οι φράουλες και τα μήλα), σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και το σπανάκι, αλλά και το τσάι κι αφεψήματα με μέντα και χαμομήλι. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης κι άρα στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς – άλλωστε αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που λίγη μαύρη σοκολάτα βοηθά και σε συμπτώματα άγχους. Όμως οι επεξεργασίες στις οποίες υποβάλλονται οι κόκκοι του κακάο προκειμένου η σοκολάτα να φτάσει σε διάφορα είδη στο ψυγείο μας μειώνουν την περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, αν κι ο γενικός κανόνας μας λέει πως η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα συγκριτικά με εκείνη της σοκολάτας γάλακτος. Και βέβαια και στην περίπτωση της σοκολάτας, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωσή της με μέτρο, καθώς είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά κι ενίοτε σάκχαρα (συνήθως τεχνητά, ακόμη κι αν η συσκευασία την αναφέρει ως μαύρη με 70% περιεκτικότητα κακάο). Κι ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να φάμε σε μία… δόση μία ολόκληρη μαύρη σοκολάτα, ας έχουμε στο νου μας πως μόλις 28 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν 170 θερμίδες – οπότε σαφώς κι η αναλογία αυξάνεται με τα περίπου 90 γραμμάρια που είναι μία ολόκληρη σοκολάτα.
Οπότε… μπορούμε να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε;
Η απάντηση είναι “ναι”, εφόσον διατηρούμε το μέτρο. Οι συγκεκριμένες μικρές απολαύσεις μπορούν και να ενισχύσουν την υγεία μας αρκεί – όπως κάθε τροφή, άλλωστε – και σε αυτές να δείχνουμε μία εγκράτεια και να μην το παρακάνουμε!
Πηγή: Cleveland Clinic
Photo credits: The Irish News