Είναι μακράν από τα αγαπημένα μου ψάρια, με όλους τους πιθανούς τρόπους μαγειρέματος. Αλλά το καλοκαίρι θέλεις κάτι πιο ελαφρύ- δηλαδή σε σχέση με τον τηγανητό που συνοδεύεται από σκορδαλιά συνήθως- και η παρουσία του λεμονιού κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση. Δοκιμάστε το!
ΥΛΙΚΑ:
800 γρ. μπακαλιάρος παστός
225 ml. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
πατάτα 500γρ. κομμένες σε φέτες
ματσάκι άνηθο λίγο, ψιλοκομμένο
ματσάκι μαϊντανό λίγο, ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
45 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λεμόνια το χυμό τους
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μεγάλα κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μπολ με νερό από την προηγούμενη μέρα ώστε να το ξαρμυρίσουμε. Καλό είναι κατά τη διάρκεια του ξαρμυρίσματος να αλλάξουμε 2-3 φορές το νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι να σοταριστεί.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αφού πάρει βράση ρίχνουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και τις πατάτες και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε προσεχτικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, ρίχνουμε πιπέρι και βράζουμε ακόμα για 20 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο ζεστό νερό, προσθέτουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Πηγή: Cookbox.gr