από την Πόπη Χαλάτση
Θα σας παραθέσω ένα ερωτηματολόγιο που μπορεί ο καθένας σας να το συμπληρώσει και να δείτε αν είστε ψυχαναγκαστικός(ή) υπερφάγος ή όχι.
Σημασία έχει να εισατε ειλικρινείς στις απαντήσεις σας, γιατί διαφορετικά θα είναι εις βάρος σας η οποιαδήποτε λανθασμένη απάντηση…
1. Τρως όταν δεν είσαι πεινασμένος(η);
2. Συνεχίζεις αυτές τις κρίσεις φαγητού χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος;
3. ΄Εχεις συναισθήματα ενοχής και τύψεων αφού φας υπερβολικά;
4. Αφιερώνεις υπερβολικά πολύ χρόνο και σκέψη στο φαγητό;
5. Περιμένεις με ευχαρίστηση και ανυπομονησία τις στιγμές που μπορείς να φας μόνος (η) σου;
6. Σχεδιάζεις εκ των προτέρων αυτές τις κρίσεις φαγητού;
7. Τρως λογικά μπροστά σε άλλους και μετά συμπληρώνεις αν είσαι μόνος (η) σου;
8. Επηρεάζει το βάρος σου τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου;
9. ΄Εχεις προσπαθήσει να κάνεις δίαιτα για μία εβδομάδα (ή και περισσότερο) για να αποτύχεις τελικά;
10. Δυσανασχετείς με άλλους που σου λένε: («βάλε λίγη θέληση») για να σταματήσεις να τρως πολύ»
11. Παρότι έχει αποδειχθεί το αντίθετο, συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι ότι μπορείς να κάνεις δίαιτα «από μόνος(η) σου» όποτε το θελήσεις;
12. Σε πιάνει ακατάσχετη όρεξη για φαγητό κάποια συγκεκριμένη ώρα, μέρα ή νύχτα, εκτός από την ώρα των γευμάτων σου;
13. Τρως προκειμένου να ξεφύγεις από έγνοιες ή φασαρίες;
14. ΄Εχεις ακολουθήσει ποτέ θεραπεία για παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το φαγητό;
15. Η συμπεριφορά σου σχετικά με το φαγητό κάνει εσένα ή κάποιους άλλους δυστυχισμένους;
Εάν απαντήσετε ΝΑΙ σε τρεις ή περισσότερες ερωτήσεις τότε είναι πιθανό ότι έχεις ή είσαι καθ’ οδόν να αποκτήσεις πρόβλημα ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας.
Η πορεία προς την αλλαγή εξαρτάται από το πόσο βαθειά είναι η διαταραχή και πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες και πισωγυρίσματα.
Είναι όμως σημαντικό ο θεραπευόμενος, να μάθει να διαχειρίζεται ακόμη κι αυτές τις καταστάσεις. Η ανακούφιση όμως που θα νοιώσει τόσο από την ψυχολογική αλλαγή κι από την βελτίωση της εξωτερικής του εμφάνισης όσο κι από τη βελτίωση της σωματικής του υγείας θα είναι τεράστια που πραγματικά αξίζει να το παλέψει…
Το ζητούμενο για τον ψυχαναγκαστικό υπερφάγο είναι να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλο του φαγητού και της απόγνωσης και να πάει στην επίγνωση. Να βρει την λύση μέσα από ψυχολογική στήριξη. Είτε να βοηθηθεί μέσα από κάποιον ψυχολόγο είτε μέσω κάποιων ομάδων προγραμμάτων απελευθέρωσης από εξαρτήσεις που έγιναν για το σκοπό αυτό. Μέσα από αυτά θα κατευθυνθεί σωστά με έγκυρη πληροφόρηση, τεχνικές αυτοφροντίδας και μεθόδους διαχείρισης των συναισθημάτων του.
Με υπομονή, πίστη και σεβασμό δουλεύοντας παράλληλα το μυαλό του και την ψυχή του και παίρνοντας στήριξη ψυχολογική σε θεωρητικό επίπεδο και σε πρακτικό θα μεταμορφωθεί όπως ο μεταξοσκώληκας με το πλήρωμα του χρόνου που τρυπά από μέσα προς τα έξω το κουκούλι μόνος του (το κουκούλι που είναι γι’ αυτόν προστασία) για να να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.