Κρύα ή ζεστή η ντοματόσουπα είναι θρεπτική και πολύ εύκολη για να τη φτιάξει κανείς….ειδικά η κρύα είναι ιδανική γι αυτές τις θερμοκρασίες!
Στο εξωτερικό συνηθίζουν να τρώνε το γκασπάτσο, την παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας. Πρόκειται για μια κρύα, κάπως πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα, η οποία συνηθίζεται πολύ το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία, ως δροσιστικό πιάτο.
Θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
-300γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
-1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-50γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το κοτσάνι, ψιλοκομμένα
-1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-4 φλιτζάνια νερό
-1/2 κουταλάκι αλάτι
-Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-Zάχαρη στη μύτη του κουταλιού
-1 κουταλιά της σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος
*Γαρνίρισμα
-1 γιαούρτι χωρίς λιπαρά, ελαφρά κτυπημένο
-1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και “μαραίνετε” μέσα σε αυτό τα κρεμμύδια για τρία, τέσσερα λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και το αλεύρι, τα αφήνετε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς, και μετά ρίχνετε και το νερό.
Τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τον άνηθο. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν 30-40 λεπτά. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει και τη χτυπάτε στο μπλέντερ.
Σερβίρεται ζεστή -η κάθε μερίδα σκεπασμένη με ένα κουταλάκι γιαούρτι και λίγο άνηθο.