από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*
Στις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου το ποσοστό του πληθυσμού της 4ης ηλικίας βαίνει αυξανόμενο -μέχρις τώρα, πιθανότατα λόγω βελτιωμένης παροχής προληπτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών υγείας. Η παράταση και η ποιότητα της ζωής έχει εξεταστεί και μελετηθεί σε σχέση με την φυσική δραστηριότητα και τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (άσκηση, ενασχόληση με Η/Υ,επιτραπέζια παιγνίδια).
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο BMJ μια σουηδική μελέτη που αφορούσε 1810 άτομα άνω των 75 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν 18 χρόνια και εξετάσθηκε η επίδραση στην μακροζωία του συνδυασμού υγιεινού τρόπου ζωής-φυσικής δραστηριότητας και κοινωνικής δραστηριότητας.
Ευρήματα:
α) οι καπνιστές έζησαν ολιγώτερο, ενώ όσοι διέκοψαν το κάπνισμα έστω και στη μέση ηλικία έζησαν όσο και οι μη καπνιστές.
β)η φυσική δραστηριότητα (κολύμπι, βάδισμα,γυμναστικές ασκήσεις ) παρέτειναν την διάρκεια ζωής.
γ)οι γυναίκες και άτομα υψηλού μορφωτικού επίπεδου έζησαν περισσότερο.
δ) η ομάδα των ατόμων που συνδύασε κοινωνική δικτύωση ( συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις,ταξίδια,επιτραπέζια παιγνίδια) και υγιεινό τρόπο ζωής ( όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα ) και μία τουλάχιστον ενασχόληση ελεύθερου χρόνου (μαγείρεμα, κηπουρική, οικακές εργασίες, εθελοντικό έργο) -ομάδα με χαμηλού κινδύνου profile, έζησε 5,4 χρόνια περισσότερο από την ομάδα που δεν εφάρμοσε τον προηγούμενο συνδυασμό- ομάδα με υψηλού κινδύνου profile.
Επιπλέον υπερήλικες άνω των 85 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας που ανήκαν στην χαμηλού κινδύνου ομάδα, έζησαν 4 χρόνια περισσότερο από αυτούς πού ανήκαν στην υψηλού κινδύνου ομάδα.
Συμπερασματικά λοιπόν φαίνεται, ότι ακόμη και μετά την ηλικία των 75 ετών, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με συνδυασμό κοινωνικής-φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε παράταση της ζωής με αξιοπρέπεια- ακόμα και αν υπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/