Υπάρχει κάποιος καλύτερος-ή εξίσου καλός-λόγος για να μειώσετε τη θέρμανση στο σπίτι σας, εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων; Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Trends in Endocrinology & Metabolism, η απώλεια βάρους!
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι μελέτησαν το φαινόμενο για περισσότερο από μία δεκαετία, η έκθεση σε ήπια χαμηλές θερμοκρασίες βοηθά τους ανθρώπους να καίνε περισσότερες θερμίδες. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Wouter van Marken Lichtenbelt, « δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους κατά 90%, αξίζει να εξερευνήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος στην υγεία». «Τι θα σήμαινε αν αφήναμε τον οργανισμό μας να δουλέψει ξανά για να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος;», αναρωτιέται.
Το 2009 οι ερευνητές βρήκαν το λεγόμενο σκούρο ή καφέ λίπος στους ενήλικες (μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το λειτουργικό σκούρο λίπος υπήρχε μόνο σε βρέφη). Το καφέ λίπος διαφέρει από το λευκό το οποίο σχετίζεται από τους περισσότερους από εμάς με την παχυσαρκία. Το σκούρο λίπος θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη θερμογένεση χωρίς ρίγος, μία μορφή παραγωγής θερμότητας που συμβαίνει στο σώμα όταν δεν τρέμουμε, δηλαδή όταν η θερμοκρασία είναι δροσερή αλλά όχι κρύα. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτή η θερμογένεση ενεργοποιεί τα κύτταρα του καφέ λίπους, τα οποία καίνε θερμίδες για να παραγάγουν θερμότητα. Ο Lichtenbelt και η ομάδα του έδειξαν ότι μία δεκαήμερη περίοδος κρύου εγκλιματισμού αύξησε τα επίπεδα καφέ λίπους και θερμογένεσης χωρίς ρίγος. Οι συμμετέχοντες έτρεμαν λιγότερο και ένιωθαν πιο άνετα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Lichtenbelt προτείνει την εναλλαγή θερμοκρασίας στο σπίτι ή το χώρο εργασίας μας. Το να επιτρέπουμε στη θερμοκρασία του σπιτιού μας να ανεβαίνει και να πέφτει ενθαρρύνει το σώμα μας να προσαρμόζεται ανάλογα στις συνθήκες, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας. «Η συχνότερη έκθεση στο κρύο από μόνη της δεν θα σώσει τον κόσμο από την παχυσαρκία αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε όχι μόνο ένα βιώσιμο περιβάλλον αλλά και έναν πιο υγιή τρόπο ζωής», επισημαίνει.
Πηγή: Cnn