Το δικαίωμα στην εργασία είναι οπωσδήποτε αδιαμφισβήτητο, όμως αναλόγως αδιαμφισβήτητο είναι και το δικαίωμα στην ανάπαυση των εργαζομένων. Ωστόσο, εξαιτίας των όλο και μεγαλύτερων απαιτήσεων του εκάστοτε εργασιακού χώρου, ακόμη και με ένα τυπικό οκτάωρο εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την υπερκόπωση, aka burnout, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Αυτό μάλιστα φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ιαπωνία, όπου ένας εργαζόμενος μπορεί να αγγίξει εβδομαδιαώς έως και 80 ώρες εργασίας, για τις οποίες κατά ένα ποσοστό δεν αμείβεται. Έτσι η Microsoft αποφάσισε να κάνει ένα ενδιαφέρον πείραμα με τα αποτελέσματα του οποίου ευελπιστεί να απευθυνθεί ουσιαστικά σε αυτά τα ζητήματα.
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, τα γραφεία της Microsoft στην Ιαπωνία έκλειναν κάθε Παρασκευή, έτσι οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε τετραήμερη βάση ανά βδομάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδική άδεια μετ’ αποδοχών. Ταυτόχρονα για το μήνα αυτό θέσπισε νέους κανόνες για τις συναντήσεις. Για την ακρίβεια, η ωριαία διάρκεια των συναντήσεων μειώθηκε στο μισό χρόνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα πέντε άτομα. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ήταν αναγκαία η συνδρομή επιπλέον εργαζομένων και στελεχών, υπήρχαν επιπλέον κανονισμοί για το ποιος θα μιλούσε στη συνάντηση. Επίσης η εταιρεία ενθάρρυνε την εξ αποστάσεως επικοινωνία ανάμεσα στα στελέχη και τους εργαζομένους εφόσον αυτή ήταν εφικτή, ενώ επίσης τους πρότεινε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Microsoft Teams του Office και να επικοινωνούν μέσω IM (Instant Messages) αντί να δημιουργείται μία ατελείωτη αλυσίδα email και συναντήσεων.
Αυτή ήταν η στρατηγική… τι έδειξε, όμως;
Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν μία αύξηση της παραγωγικότητας κατά σχεδόν 40%, η οποία μεταφράστηκε σε ανάλογο ποσοτό αυξημένων πωλήσεων. Επιπλέον, ο μήνας αυτό έδειξε ένα θετικό δείκτη βιωσιμότητας, καθώς παρατηρήθηκε μείωση εκτυπώσεων (κι άρα κατανάλωσης χαρτιού) κατά 58,7% και κατανάλωσης ρεύματος κατά 23,1%. Πώς μεταφράζεται αυτό; Η λειτουργία της εταιρείας γίνεται πιο διαχειρίσιμη σε επίπεδο εξοικονόμησης και φιλικότερη προς το περιβάλλον, ενώ οι εργαζόμενοι δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με περισσότερη ενέργεια και διάθεση (με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μέρες αναρρωτικών αδειών) και μειώνεται η πιθανότητα να αναζητήσουν εργασία σε άλλο περιβάλλον. Το κυριότερο, όμως, είναι πως οι εργαζόμενοι ήταν πιο ήρεμοι και με μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογενειακή τους ζωή.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία που αποφάσισε να δοκιμάσει ένα νέο εργασιακό μοντέλο, καθώς αντίστοιχη κίνηση έκανε η εταιρεία Perpetual Guardian της Αυστραλίας, η οποία κι έχει πλέον υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία. Ακόμη, μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Σουηδία δοκίμασε ένα πρόγραμμα εργασίας 30 ωρών την εβδομάδα και τα αποτελέσματα ήταν οπωσδήποτε ενθαρρυντικά αναφορικά με τις επιδόσεις των εργαζομένων αλλά και το ευ ζην τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω πειράματα αποδεικνύουν πως, εφόσον μία επιχείρηση προτατεύει τους εργαζομένους της, τόσο πιο εγγυημένη είναι κι η επιτυχία της ίδιας τις επιχείρησης.
Πηγή: Thrive Global
Photo credits: CV Library, BBC