Μελιτζάνες παπουτσάκια με ψάρι

ΥΛΙΚΑ: (για 3 άτομα)

3 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες στη μέση
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

*Για τη γέμιση
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδου, χωρίς την πράσινη φύτρα, ψιλοκομμένη
1 φιλέτο ψαριού, μπακαλιάρο ή πέρκα, περίπου 500-600 γρ., κομμένο σε κυβάκια
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα μεγάλη, σε κύβους
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κλωνάρι ρίγανη, φρέσκια

*Για την μπεσαμέλ
200-300 ml ζωμό ψαριού
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
100 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια :Julia Munn

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Μελιτζάνες: Σε μια λεκάνη με μπόλικο αλατισμένο και παγωμένο νερό αφήνουμε τις μελιτζάνες για περίπου 1-2 ώρες ώστε να ξεπικρίσουν. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι. Μόλις κρυώσουν λίγο τις ανοίγουμε στο κέντρο με ένα κουτάλι, δημιουργώντας βαρκούλες.

Γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ψάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ασπρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον πελτέ και την ντομάτα, ανακατεύουμε ελαφρώς και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το κλωνάρι ρίγανης.

Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό ψαριού. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να πάρει χρώμα και να μην μυρίζει. Ρίχνουμε τον πολτό από αλεύρι στον ζωμό και ανακατεύουμε δυνατά με τον αβγοδάρτη μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να σφίξει. Προσθέτουμε τα αβγά, το τυρί και ομογενοποιούμε.

*Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα 2 κουταλιές από την γέμιση και σκεπάζουμε από πάνω με μπεσαμέλ. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρό.

Τips
Αν δεν έχετε ζωμό ψαριού, αντικαταστήστε τον με γάλα.
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αποφύγετε το τηγάνι και ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like