Μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής, από τη Νιόβη Αναζίκου

Τα μελομακάρονα είναι το γλυκό- σύμβολο των Χριστουγέννων, μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία και έχουν φανατικούς οπαδούς. Οι γεύσεις είναι δεμένες μεταξύ τους, το άρωμά τους μας μαγνητίζει και είναι τραγανό εξωτερικά και μελωμένο εσωτερικά.

 Υλικά:

  • 2 ποτήρια νερού ηλιέλαιο
  • 1/2 ποτήρι νερού, νερό
  • 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια χυμό
  • 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι νερού καρυδόψιχα τρίμμα
  • 1-2 σφηνάκι κονιάκ

Σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γλυκόζη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • μισό πορτοκάλι

IMGP0187Εκτέλεση:

  • Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βράζουμε την γλυκόζη και το 1/2 ποτήρι νερό μέχρι να διαλυθεί η γλυκόζη μας. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το υπόλοιπο νερό, κανέλα, πορτοκάλι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά. Έπειτα κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφού γίνει χλιαρό το σιρόπι μας ρίχνουμε το μέλι.
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αναδεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα καθώς τα ρίχνουμε. Ζάχαρη, χυμό, ξύσμα, 1/2 ποτήρι νερό, κονιάκ, τα μπαχαρικά μας.
  • Σ’ άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, σιμιγδάλι, μπεικιν.
  • Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά μας στα στερεά υλικά μας. Τα ενώνουμε από έξω προς τα μέσα για πολύ λίγο ίσα να απορροφήσει το αλεύρι, δεν πρέπει να το ανακατέψουμε πολύ.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μας προσθέτουμε τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού στην ζύμη μας. Πλάθουμε μπουκίτσες σαν μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στους 185 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις βγουν από τον φούρνο μας όπως είναι καυτά τα ρίχνουμε με δόσεις στο κρύο σιρόπι.
  • Τα αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα βάζουμε να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι σε μία σχάρα. Όταν στραγγίξουν μετά από ένα τέταρτο περίπου, τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας, μελώνουμε κάθε στρώση και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι, σκόνη κανέλας.

Tips:

Να τρυπήσετε τα μελομακάρονα,πρίν τα ψήσετε, ως κάτω μ’ ένα πιρούνι σε 3-4 σημεία για να τραβήξουν καλύτερα το σιρόπι. Η συνταγή είναι απο το γνωστό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας “Δέσποινα”, την δίνω με μικρές αλλαγές στο μέλωμα και στο σιρόπι.

Βγαίνουν 30 μεγάλα κομμάτια. Η γλυκόζη βοηθάει να μην καραμελώσει το σιρόπι.

 

You may also like