Γνωρίζουμε όλοι καλά πως μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εγγυηθεί το σύνολο της καλής μας υγείας, σωματικά και πνευματικά. Κάθε φορά, όμως, ανακαλύπτουμε για κάθε τρόφιμο και κάποιο health bonus που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε. Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες απαντούν στο ερώτημα: μπορεί το γιαούρτι να ενδυναμώσει και την πνευματική μας λειτουργία; Για να δούμε…!
Μέχρι τώρα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η υγεία του πεπτικού μας συστήματος συνδέεται με την πνευματική μας υγεία. Για την ακρίβεια, τα αποτελέσματα δείχνουν πως σημαντικό ρόλο παίζει το μικροβίωμα της πεπτικής οδού. Έτσι το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του York στην Ιρλανδία αποφάσισε να διερευνήσει λίγο περισσότερο αυτά τα δεδομένα.
Τι λέει η έρευνα
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληθυσμούς από τα λεγόμενα “καλά βακτήρια” του πεπτικού συστήματος από δύο ομάδες ποντικιών. Η μία αποτελείτο από νεαρά ζώα ηλικίας σχεδόν τεσσάρων μηνών ενώ στην άλλη περιλαμβάνονταν ποντίκια ηλικίας περίπου 19 μηνών. Στόχος τους ήταν να παρατηρήσουν τυχόν επίδραση αυτών των βακτηρίων στην πνευματική υγεία πιο ηλικιωμένων ποντικιών μετά την εμφύτευση (αν επιτρέπεται αυτή η ελεύθερη ορολογία). Μετά από αυτή τη διαδικασία, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις όπως εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου, καθώς και σε δοκιμασίες όπως ο γνωστός λαβύρινθος. Με τη βοήθεια αυτών των τεστ, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια που είχαν λάβει μικροβίωμα από τα νεότερα ποντίκια εμφάνιζαν λιγότερο στρες (σ.σ.: σύνηθες σύμπτωμα αρχόμενων νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια) καθώς και βελτιωμένη μνήμη και γνωστική λειτουργία.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων που παρουσιάστηκαν κι από το περιοδικό Nature Aging εμφανίζουν πως στους εγκεφάλους των ποντικιών υπήρχαν μοριακές δομές που έμοιαζαν με αυτές ενός νεότερου ζώου.
Μπορεί να γίνει αργότερα η βάση μίας θεραπευτικής αγωγής;
Αν και οι ερευνητές παραδέχονται πως οι μελέτες αυτές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο… Δεν κρύβουν την πεποίθησή τους πως αυτή η επιρροή του πεπτικού μικροβιώματος μπορεί να γίνει αργότερα η βάση μίας θεραπευτικής αγωγής προκειμένου να διατηρηθεί… Ή και να βελτιωθεί ως ένα ποσοστό η γνωστική λειτουργία που φθίνει ενόσω μεγαλώνουμε.
Στο μεταξύ, όμως, και με γνώμονα πως έχει ήδη εδραιωθεί η θέση πως η εγκεφαλική δραστηριότητα παραμένει σε εγρήγορση όσο παραμένει υγιές το πεπτικό μας σύστημα… Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη “σχέση”; Μα φυσικά με τροφές που μας παρέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι που αναδεικνύεται νικητής στην κατηγορία.
Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες τροφές που, αφότου υποβληθούν σε ζύμωση, είναι εξίσου καλές πηγές προβιοτικών… Όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο, το ξίδι μηλίτη αλλά και το kombucha. Εντούτοις, εκ των πραγμάτων η πιο απλή λύση είναι το γιαούρτι που μπορεί να “ταιριάξει” σχεδόν σε κάθε συνταγή. Από πρωινά μπολ, σαλάτες και κύρια γεύματα έως σνακ και γλυκά.
Σε αυτό το σημείο επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε πως επίσης σημαντικά είναι και τα πρεβιοτικά. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία βακτηρίων που ενισχύουν τη δράση των προβιοτικών, ειδικά στο λεπτό έντερο και το κόλον. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα προσλάβουμε από τροφές όπως τα μούρα, οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και φυσικά σιτηρά όπως η βρώμη και το σιτάρι. Σας έρχεται ήδη στο νου ένα γεμάτο μπολ με γιαούρτι για να ξεκινήσει η μέρα;
Τι μάθαμε, λοιπόν; Πως καλό είναι να είμαστε βέβαιοι πως δεν ξεχνάμε το γιαούρτι από τη λίστα με τα ψώνια μας!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@jeffreydeng