από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*
Το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης αποτελεί, για τους κατοίκους της, τον πιο σημαντικό δημόσιο τόπο της πόλης, καθώς και τον πιο γοητευτικό: πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγραφεί άλλωστε η γραμμική πορεία περιπάτου πλάι στον ανοικτό θαλάσσιο ορίζοντα…
Ένα γραμμικό πάρκο, που εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων, διαμορφώνει πλέον το νέο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Ήδη, το τμήμα της Νέας Παραλίας από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, που παρέμενε κλειστό από τον Αύγουστο του 2011, παραδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στους πεζούς.
Η γραμμική διαδρομή της Νέας Παραλίας περιλαμβάνει 15 “κήπους-πράσινα δωμάτια”, ο καθένας από τους οποίους προβάλλει το δικό του θεματικό χαρακτήρα. Ανάμεσά τους, οι (ήδη υλοποιημένοι) κήποιτης Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου. Παράλληλα, έρχονται να προστεθούν ο Κήπος του Αλεξάνδρου με τις τριανταφυλλιές, ο κήπος του Απογευματινού Ήλιου με την απρόσκοπτη θέα προς τον Θερμαϊκό, ο Κήπος της Άμμου, του Ίσκιου, ο Κήπος των Εποχών με το υπαίθριο θέατρο, ο Κήπος της Μεσογείου με τους ελαιώνες και ο Κήπος των γλυπτών.
Αυτά τα μικρής έκτασης πάρκα, ως σύγχρονοι χώροι πρασίνου, στόχο έχουν να επαναφέρουν τον παλιό χαρακτήρα της περιοχής, πριν τη θρυλική επιχωμάτωση της δεκαετίας του ’60.Το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας αντικαταστάθηκε με χυτό δάπεδο, ενώ στους πεζούς προσφέρεται και η δυνατότητα σκιασμένης διαδρομής, με τη δημιουργία μιας αλέας από το «Μακεδονία Παλάς» μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.
Η βραβευμένη πρόταση των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο έχει ως στόχο της τη διαρκή συνδιαλλαγή με το υδάτινο στοιχείο, μεταβάλλοντας το θαλάσσιο μέτωπο σε ένα ανοιχτό “μπαλκόνι” προς το πέλαγος.
Υδάτινα στοιχεία, τεχνητοί λόφοι, 7.500 νέα δέντρα, απρόσκοπτη θέα, σημεία στάσης και σκίασης, ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου και χώροι παιχνιδιού, διαμορφώνουν το νέο τοπίο της Νέας Παραλίας, που αναμένεται να παραδοθεί και επισήμως στο κοινό μέχρι τον Μάρτιο του 2014.
Πηγή: www.ypodomes.com, http://centre-architecture.thessaloniki.gr
*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ
Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts