Σε λίγο θα αρχίσουν οι αποδράσεις από τις υποχρεώσεις μας για να απολαύσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην εξόρμησή τους υπολογίζουν και το φιλαράκι τους που κουνάει πάντα χαρούμενα την ουρά του – ειδικά όταν πρόκειται για “βόλτα”! Και να είναι καλά τα pet friendly ξενοδοχεία που όλο και πληθαίνουν! Γι’ αυτό κι ετοιμάσαμε τον απαραίτητο οδηγό ώστε το ζωάκι μας να μην ταλαιπωρηθεί από το ταξίδι!
Τι φροντίζουμε, λοιπόν, αν…
… ταξιδεύουμε αεροπορικώς;
- Επικοινωνούμε με την αεροπορική εταιρεία προκειμένου να μάθουμε την πολιτική της και τις κοστολογήσεις για μεταφορά κατοικιδίων κι επιβεβαιώνουμε για δεύτερη φορά 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση.
- Έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του ζώου με το ιατρικό του ιστορικό πλήρως ενημερωμένο. Για τα ταξίδια του εξωτερικού πιθανώς να χρειαστεί πιστοποιητικό από τον κτηνίατρό μας πως το ζώο είναι υγιές και πως έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, με ιδιαίτερη έμφαση σ’ εκείνο της λύσσας.
- Ταΐζουμε περίπου τέσσερις ώρες πριν την πτήση και, για τους κηδεμόνες σκύλων, είναι απαραίτητη μία βόλτα πριν μπούμε στο αεροδρόμιο.
- Καταφτάνουμε στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν την πτήση.
- Το κλουβάκι μεταφοράς πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αερίζεται επαρκώς και μέσα να είναι στρωμένη μία κουβέρτα ή πετσέτα – ιδανικά με μυρωδιές οικείες για το ζώο.
Προσοχή: Το ζώο πρέπει να είναι μεγαλύτερο των οκτώ εβδομάδων και να έχει απογαλακτιστεί από τη μητέρα του. Επίσης, η αεροπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη μεταφορά του αν αυτό είναι άρρωστο, αναστατωμένο ή επιθετικό.
… ταξιδεύουμε οδικώς;
- Φροντίζουμε ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος στο αμάξι για το κλουβάκι μεταφοράς του και πως αυτό θα παραμείνει σταθερό.
- Τοποθετούμε πλαστικό στο σημείο που θα τοποθετηθεί το κλουβάκι προς αποφυγής “ατυχημάτων”.
- Βάζουμε στο κλουβί βαθιά πιάτα τροφής και νερού και μία κουβέρτα με οικεία για το ζώο μυρωδιά.
- Σταματάμε συχνά και βγάζουμε το σκύλο να ξεμουδιάσει κι εκείνος σε κάθε στάση και δεν τον αφήνουμε ΠΟΤΕ χωρίς οδηγό (λουρί).
- Ταΐζουμε το ζώο κατά τις ώρες που έχει συνηθίσει να τρώει.
- Χρησιμοποιούμε κλιματισμό και ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε το ζώο στο αμάξι μόνο – ούτε “για ένα λεπτό”, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
- Ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρό μας για φάρμακα ενάντια στη ναυτία, ειδικά αν το ζώο μας συνηθίζει να παθαίνει ναυτία στο αμάξι.
Εμείς δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε το ταξίδι!