«Πίτα» με κιμά και λαχανικά

 

Σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον κιμά που σας έχει περισσέψει από την προηγούμενη. Θα αρέσει πολύ στα παιδιά γιατί θυμίζει «δώρο»-έκπληξη…

 

Χρόνος παρασκευής :   1 ώρα και 30 λεπτά (Στην περίπτωση που έχετε μαγειρεμένο τον κιμά θα έχετε έτοιμο το πιάτο στο μισό χρόνο )
[check_list]

  • Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τηγάνι και μια κατσαρόλα για να βράσετε τις πατάτες

[/check_list]
ΥΛΙΚΑ:
 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ( ή μισό-μισό με αρνίσιο )
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
 3 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
 2 πράσα ψιλοκομμένα ( μόνο το λευκό μέρος )
 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
 1 ξυλαράκι κανέλα ( προαιρετικά )
 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ( αν έχετε αντικαταστήστε τη με καπνιστή πάπρικα )
 1κ.γ. αλεύρι
 Αλάτι
 1 σφηνάκι κονιάκ
 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 ¾-1 φλ. νερό
 1 ½ κιλό πατάτες
 50 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
 ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
 ½ λίτρο γάλα
 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
 2 αβγά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ξεκινήστε να βράζετε τις πατάτες με το φλούδι τους, αφού τις έχετε ξεπλύνει καλά μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι.

Όταν ετοιμαστούν τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά ξεφλουδίστε τις. Τις λιώνετε με ένα πιρούνι και τις ανακατεύετε με τη μαργαρίνη, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το γάλα, τη γραβιέρα, τα αβγά και αλάτι.

Ανακατεύετε καλά κα αφήνετε στην άκρη. Ζεσταίνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα πράσα, την κανέλα( αν την προτιμήσετε ), την πάπρικα και το σέλερι. Συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά και μετά βγάλτε τα λαχανικά απ το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο λάδι προσθέστε τον κιμά και το αλεύρι και τσιγαρίστε για 10 λεπτά περίπου.
Κατόπιν προσθέστε και τα λαχανικά, σβήστε με το κονιάκ και το νερό που μέσα του έχετε διαλύσει τον πελτέ.

Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου. Σε ένα μεγάλο ή σε ατομικά πυρέξ απλώστε το μείγμα του κιμά και από πάνω στρώστε τον πουρέ πατάτας.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά. Συνοδέψτε με μια πράσινη δροσερή μαρουλοσαλάτα.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like