ΥΛΙΚΑ(για 6 άτομα)
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-μισό κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
-1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
-2 φλ. τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
-½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
-1 φλ. τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
-½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας Βιτάμ
-1 αυγό
-αλάτι
-κόκκινο και μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, μπαχάρι, κύμινο, δενδρολίβανο
* για την μπεσαμέλ:
-7-8 κουτ. σούπας αλεύρι
-6 κουτ. σούπας Βιτάμ
-4 φλ. τσαγιού φρέσκο βρασμένο γάλα
-μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Όσο τα μακαρόνια βράζουν (όχι πολύ) βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα τηγάνι κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά σπασμένο σε κομμάτια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα. Ααααχ… μοσχοβολιά!
Για την μπεσαμέλ βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά, μέσα στο οποίο λιώνουμε το Βιτάμ. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. Άμα Βιτάμ και αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Βιταμώνουμε το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το παστίτσιο και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά για να μη μας κολλήσει. Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο Βιτάμ, με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά. Προσθέτουμε τον κιμά-ανακατεύοντας καλά- τα υπόλοιπα μακαρόνια, τα υπόλοιπα τυριά και τη σπιτική μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Τρώμε οικογενειακώς ή παρέα με τους φίλους μας.