Ζούμε σε μία εποχή όπου ο διαλογισμός φαίνεται να κερδίσει έδαφος σε ό,τι αφορά το self care. Και μάλιστα, όποια μορφή κι αν αυτός έχει (ασκήσεις αναπνοών, mantras, συγγραφή ημερολογίου, διάβασμα, διαλέγουμε και παίρνουμε!) είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς τα οφέλη του. Ειδικά το διάβασμα είναι εκείνο που πολλοί επιλέγουν για να χαλαρώσουν – κι όχι, δε μιλάμε για τη μεταπήδηση από το ένα άρθρο στο άλλο στο internet, μιλάμε για πραγματικό διάβασμα βιβλίων, με το πατροπαράδοτο γύρισμα των σελίδων! Είκοσι λεπτά διαβάσματος, μάλιστα, ισοδυναμούν με τη δυναμική είκοσι λεπτών διαλογισμού με χρήση mantras. Τώρα μαθαίνουμε πως το διάβασμα μας βοηθά να αντισταθούμε στις λιγούρες για γλυκό. Και δεν το λέω εγώ, αλλά η επιστήμη!
Σύμφωνα με το νευρολόγο Dr. David Perlmutter, όλοι οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία για γλυκό. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, αλλά την έχουμε όλοι. Μάλιστα, στις μέρες μας ικανοποιούμε τόσο συχνά αυτήν την επιθυμία (σχεδόν σε καθημερινή βάση), με αποτέλεσμα τα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς. Με τη κατανάλωση ζάχαρης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη ναι μεν μας χαροποιεί και μας δίνει μία αίσθηση ενθουσιασμού, αλλά αυτό γίνεται περισσότερο επειδή ενεργοποιούνται οι νευρικές οδοί του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής.. Τι θέλει να πει ο dr. Perlmutter; Πως στην πραγματικότητα αντικαθιστούμε ασχολίες που μπορούν να μας δώσουν το ίδιο (ή και μεγαλύτερο) αίσθημα ενθουσιασμού, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, ανακουφίζοντας απλά την ανάγκη αυτή με την κατανάλωση ζάχαρης, εντείνοτας κατ’ επέκταση την επιθυμία για γλυκό.
Αντίθετα, όταν αφοσιωνόμαστε στην ανάγνωση ενός βιβλίου, λόγω του γεγονότος πως είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί την πλήρη προσοχή μας, καλλιεργούμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε και να ταυτιζόμαστε με τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης των γύρω μας – εν προκειμένω των λογοτεχνικών ηρώων που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Έτσι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται εντείνοντας το αίσθημα ενθουσιασμού και μειώνοντας την ανάγκη της ανταμοιβής, τη οποία ικανοποιούμε (ως επί το πλείστον) με την κατανάλωση γλυκού.
Με λίγα λόγια; Η ντοπαμίνη είναι σίγουρα ένα boost που αποζητά ο οργανισμός μας. Γιατί, λοιπόν, να μην το απολαύσουμε με μία λογοτεχνική περιπέτεια αντί να στρεφόμαστε στην ομολογουμένως εύκολη λύση της σοκολάτας στο ψυγείο;