Ποια είναι η δίαιτα που θωρακίζει από το Αλτσχάιμερ;

Τελικά εκτός όλων των άλλων η αμυντική θωράκιση του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ή η άνοια, είναι και θέμα διατροφής. Μιας διατροφής που καλό θα είναι να ξεκινήσει από νωρίς και όχι όταν μπούμε στην τρίτη ηλικία. Διαβάστε τι πρέπει να περιέχει…

Η άνοια και το Αλτσχάιμερ αποτελούν ολοένα αυξανόμενη απειλή στις όλο και πιο γερασμένες ανεπτυγμένες κοινωνίες, μια νευροεπιστήμων και δύο ειδικοί της μαγειρικής από τον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο «τσελεμεντέ» που βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις για τον εγκέφαλο και, με τις κατάλληλες συνταγές, αποσκοπεί στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, του νου.

Ο 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής, με την ονομασία “Mindfull”, βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) και αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ (οι δύο τελευταίες ειδικεύονται στις τροφές και την μαγειρική).

Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων.

Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.

Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» (παραδοσιακές και τοπικές) κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.

Σύμφωνα με την εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά περίπου το 60% των περιστατικών της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου αποδίδονται στο στιλ ζωής των ασθενών. Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου αποτελούν ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τους γενετικούς.

«Γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνιστά σημαντικό παράγοντα που καθορίζει πόσο καλά θα γεράσει ο εγκέφαλός μας», δήλωσε η δρ. Γκρίνγουντ.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται (αντί 9,99 δολαρίων) από διάφορα διαδικτυακά καταστήματα (Amazon, iTunes, Kobo κ.α.). Τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του Κέντρου Baycrest στον τομέα της γηριατρικής.

Πηγή:iatropedia.gr

You may also like