Μπορεί ο καιρός να είναι χειμωνιάτικος αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη και τα λουλούδια έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν… άρα, οι αλλεργίες έχουν την τιμητική τους. Και θα συνεχίσουν να την έχουν για τις επόμενες οκτώ με δέκα εβδομάδες, ταλαιπωρώντας και τους πιο μικρούς και ευαίσθητους. Ως “αλλεργία” ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν εξωτερικό παράγοντα ο οποίος, γενικότερα, είναι αποδεκτός από τον οργανισμό και θεωρείται ακίνδυνος. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει μιαν «αθώα» ουσία, όπως είναι η γύρη, σαν επιβλαβή και αντιδρά στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον οργανισμό.
Τα σημάδια
Κόκκινα ματάκια, μυτούλα που τρέχει, «γατάκια» στην αναπνοή, τα παιδιά εμφανίζουν διάφορα αλλεργικά νοσήματα που μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε σύστημα του σώματος. Οι πιο συνήθεις αλλεργίες είναι:
Αλλεργική ρινίτιδα : το παιδί φταρνίζεται, έχει ρινική καταρροή, έντονη φαγούρα στη μύτη, συχνά και μπούκωμα (ρινική απόφραξη). Σε πολλές περιπτώσεις, η φαγούρα εκδηλώνεται και στον στοματοφάρυγγα.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα : έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα μάτια, δακρύρροια και ενόχληση από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Αλλεργική δερματίτιδα ή έκζεμα : έχει βασικό σύμπτωμα τη φαγούρα, εμφανίζεται στις πτυχές των χεριών, των ποδιών και στον τράχηλο, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καλύπτει και όλο το σώμα.
Αλλεργικό άσθμα : χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα και συρίττουσα αναπνοή (κοινώς «γατάκια»).
Οι ένοχες ουσίες…
Οι αλλεργιογόνες ουσίες έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης ή και επαφής με το δέρμα. Για την εκδήλωση της αναπνευστικής αλλεργίας ευθύνονται κυρίως αλλεργιογόνες ουσίες όπως:
• η parietaria (περδικάκι-παρθενούλι), τα αγρωστώδη/ δημητριακά (αγριάδα, κριθάρι, σιτάρι κ.λπ.), η ελιά, το πεντάνευρο, οι λεύκες, οι ιτιές κ.λπ.
• τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα οποία την άνοιξη και το φθινόπωρο πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έξαρση των συμπτωμάτων στα άτομα με ευαισθησία
• τα αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, ιδίως δε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα και το σάλιο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται για εκδήλωση αναπνευστικής αλλεργίας
• οι μύκητες που βρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπως π.χ. οι μύκητες cladosporium και alternaria
• τέλος, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο καπνός του τσιγάρου, η αυξημένη υγρασία, ο κακός αερισμός, η έλλειψη θηλασμού, ορισμένες τροφές, το στρες, τα φάρμακα συντελούν στην αύξηση και την πυροδότηση των αλλεργικών παθήσεων
Πηγή: Παιδο-αλλεργικό Τμήμα Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κείμενο: Παναγιώτα Καρλατήρα (Τaλκ)