1944: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται και να αποδεκατίζει οικογένειες. Την ίδια στιγμή στο Νούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, η τοπική κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει μία άλλη απειλή, μία επιδημία πολιομυελίτιδας. Η ασθένεια κάνει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όρια των αντοχών τους, καθώς είτε θα πάρει ζωές είτε θα καταδικάσει τα θύματά της σε μία ζωή αναπηρίας, πόνου κι απελπισίας. Σε αυτό το κλίμα καλείται να ανταπεξέλθει ο διευθυντής του Υπαίθριου Κέντρου Άθλησης της περιοχής, ο 23χρονος Μπάκυ Κάντορ, ένας εύρωστος νέος, αθλητής του ακοντισμού και της άρσης βαρών. Ο Κάντορ, όμως, θα ήθελε να είναι άλλου. Αν δεν ήταν η κακή του όραση θα μπορούσε κι εκείνος να υπηρετήσει και να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Παρ’ όλα αυτά, εκτός από δάσκαλος, είναι και φίλος των παιδιών. Τα στηρίζει, τα προστατεύει. Κι όταν ακόμα η πολιομυελίτιδα χτυπά μαθητές του, θα είναι εκεί, κοντά στις οικογένειες, προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο της απώλειας. Παράλληλα, όμως, ο Κάντορ τα βάζει με το Θεό, τη μοίρα, αλλά και τον εαυτό του, καθώς νιώθει ανεπαρκής για το κάτι παραπάνω που πιστεύει πως απαιτούν οι περιστάσεις, έως ότου έρθει κι ο ίδιος με μία μοίρα που δεν την υπολόγιζε μέχρι πρότινος.
Δημιουργώντας μία φανταστική μεν, αληθοφανή δε κατάσταση (σημ.: δεν υπήρξε κρούσμα πολιομυελίτιδας τη δεκαετία του ’40 στην περιοχή) ο Philip Roth προσπαθεί μέσω της «Νέμεσής» του να αποδώσει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση όταν αυτή βρίσκεται σε τέλμα που δημιουργεί είτε ο πόλεμος είτε μία επιδημία. Ο συγγραφέας αποδίδει τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τις αμφιβολίες και τους φόβους του ήρωά του με έντονες συναισθηματικά περιγραφές χρησιμοποιώντας ένα πανέμορφο λεξιλόγιο και μεστό λόγο, εξιστορώντας τη διαδρομή του Κάντορ μέσα από τα μάτια ενός πρώην μαθητή του. Ο Κάντορ είναι ένας χαρακτήρας που συγκινεί. Οι καλές του προθέσεις έρχονται σε σύγκρουση με τους δαίμονές του κι ο αναγνώστης συνεχίζει ασταμάτητα την ανάγνωση για να δει ποιος θα υπερνικήσει.
Η «Νέμεσις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις» σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Η πρώτη επαφή του Philip Roth με τον κόσμο των εκδόσεων ήρθε το 1959 με το βιβλίο «Αντίο, Κολόμπους», το οποίο απέσπασε και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1960. Δεν ήταν, όμως κι η μοναδική του βράβευση. Ενδεικτικά αναφέρω το 1997 που το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και το 2005 που η «Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» κέρδισε το βραβείο της Εταιρείας Αμερικανών Ιστορικών ως το «καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του 2003-2004 με αμερικανικό θέμα». Ο ίδιος ο Roth το 1998 τιμήθηκε με το Εθνικό Παράσημο των Τεχνών, το 2002 με το Χρυσό Μετάλλιο Μυθοπλασίας από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών και το 2011 με το Man Booker International Prize.