Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά έχω συνδυάσει την καλοκαιρινή ραστώνη με τα βιβλία. Το καλοκαίρι, βλέπετε, είναι η ιδανική εποχή για να ελαφρύνουμε λίγο το μυαλό μας από τη ρουτίνα και τα όποια άγχη τη συνοδεύουν. Εκτός, λοιπόν, από τις βουτιές και τις εκδρομές, τα βιβλία είναι ένας ακόμη τρόπος για να «σαλπάρει» ο νους μας! Κι επειδή ο κινηματογράφος αγαπάει το βιβλίο, αποφασίσαμε εδώ στο The K-Magazine να κάνουμε τον Αύγουστο ένα αφιέρωμα σε ταινίες που βασίστηκαν σε κάποιο γνωστό βιβλίο ή σε ταινίες με κεντρικό ήρωα έναν συγγραφέα. Ο μήνας μας, λοιπόν, για τα κυριακάτικα βράδια του Αυγούστου ξεκινάει με την «Ερωτευμένη Jane».
Η Τζέην (Anne Hathaway) είναι μία όμορφη, έξυπνη και γεμάτη ζωντάνια νεαρή γυναίκα. Ένα κορίτσι σαν όλα τ’ άλλα, θα έλεγε κανείς. Μόνο που η Τζέην Ώστιν ζει στο Χαμπσάιρ της Αγγλίας των τελών του 18ου αιώνα. Και δυστυχώς για την εποχή, το να έχει μία κοπέλα άποψη και δη να την υπερασπίζεται με πάθος δε θα της εξασφάλιζε έναν καλό γάμο που θα της προσέφερε κοινωνική καταξίωση κι οικονομική ασφάλεια. Πόσο μάλλον για μια κοπέλα η οποία ζει με τα βιβλία και ονειρεύεται να γίνει μεγάλη συγγραφέας. Αυτό κι αν ήταν ταμπού! Η Jane είναι κόρη ιερέα και προέρχεται από μία ταπεινή οικογένεια κι ο μόνος τρόπος για να ανασάνει η οικογένεια είναι ο γάμος της Jane με τον ανιψιό της Λαίδης Γκρέσαμ (Maggie Smith).
Η Τζέην, όμως αρνείται να παντρευτεί κάποιον που δεν αγαπά μόνο και μόνο για την περιουσία του. Τότε είναι που θα εμφανιστεί ο αριστοκράτης μεν, επιπόλαιος δε Τομ Λεφρόυ (James McAvoy), ένας Ιρλανδός εκκολαπτόμενος δικηγόρος που ζει υπό την προστασία του δικαστή θείου του. Η Τζέην στην αρχή ενοχλείται από την αγένεια και την κριτική του Τομ κι εκείνος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με το πείσμα της, όμως ο Έρωτας έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς. Τα κοινωνικά «πρέπει» όμως, δεν παύουν να είναι εμπόδιο. Θα τα υπερπηδήσουν αυτά τα πρέπει στο όνομα της αγάπης;
Η ταινία «Becoming Jane» βασίζεται σε μέρος του βιογραφικού βιβλίου του John Hunter Spence «Becoming Jane Austen». Πιο συγκεκριμένα, βασίζεται στα βιβλία αλλά και σε προσωπικά χειρόγραφα της Βρετανίδας συγγραφέως η οποία άφησε παρακαταθήκη στην παγκόσμια λογοτεχνία έξι σημαντικά βιβλία όπως το «Λογική κι Ευαισθησία», το «Mansfield Park» και φυσικά το «Περηφάνια και Προκατάληψη». Το σενάριο υπογράφουν οι Kevin Hood και Sarah Williams ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε ο Julian Jarrold.
Αρχικά μιλώντας για το σενάριο, ομολογώ πως περίμενα μία πληρέστερη εικόνα της ζωής της Jane Austen πριν γίνει η γνωστή συγγραφέας. Άλλωστε κι ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Αντίθετα επίκεντρο της ταινίας είναι η ερωτική σχέση της Austen με τον Lefroy όταν εκείνη ήταν 22 ετών. Στην αρχή ομολογώ πως αυτό με απογοήτευσε. Ίσως όμως κι αυτό το γεγονός της ζωής της Austen να ήταν καθοριστικό για το έργο της και την πορεία αυτού, καθώς και στα βιβλία της οι ήρωες των βιβλίων τις καταπιέζονταν από τις κοινωνικές επιταγές της εποχής τους.
Ένα θα σας πω: δε μπορεί, από κάποιο σημείο κι ύστερα σίγουρα θα φέρετε στο μυαλό σας την Ελίζαμπεθ Μπένετ και τον κο Ντάρσυ του «Περηφάνια και Προκατάληψη» όταν θα βλέπετε τις πρώτες σκηνές που μοιράζονται η Hathaway κι ο McAvoy!
Ο σκηνοθέτης – θα το πω απλά και… λαϊκά – μου είναι άγνωστος, καθώς δεν είδα κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ενδεικτικό της δουλειάς του. Δε μπορώ να μην παραδεχθώ όμως, πως μας προσέφερε μία όμορφη ταινία εποχής, με υπέροχα κοστούμια και φωτογραφία, καθώς είναι απόλαυση να βλέπεις την εξέλιξη της ιστορίας στην αγγλική εξοχή και στο Λονδίνο του 18ου αιώνα.
Πιστεύω πως τα εύσημα για το τελικό αποτέλεσμα παίρνει το καστ της ταινίας. Η Anne Hathaway, κάτοχος Όσκαρ πλέον για το ρόλο της Φαντίν στους «Άθλιους», αποδεικνύει πως μπορεί να υποστηρίξει όποιον ρόλο της ζητηθεί. Έτσι και τώρα, λοιπόν, η ερμηνεία της ως Jane Austen είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο στο βιογραφικό της. Η γλυκύτητά της κι οι συναισθηματικές της εκφράσεις κερδίζουν το θεατή από την αρχή. Του δε James McAvoy φαίνεται πως του ταιριάζουν γάντι οι ταινίες εποχής – ξεχνιέται άλλωστε ο «Robbie Turner» της «Εξιλέωσης»; Και δε μιλάω μόνο για τα κοστούμια – η Λίνα νομίζω θα τον βλέπει ως χάρμα οφθαλμών! – αλλά και για τις υποκριτικές του ικανότητες, οι οποίες τον κάνουν λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους συνομήλικους συναδέλφους του. Και βέβαια θα ήταν άδικο αν δεν ανέφερα την καθηλωτική ερμηνεία της Maggie Smith στο ρόλο της άτεγκτης Λαίδης Γκρέσαμ.
http://www.youtube.com/watch?v=L0Ml1yOI5vM
Πρωταγωνιστούν: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Laurence Fox κ.α.