Ο Frankie Dunn (Clint Eastwood) είναι ένας προπονητής πυγμαχίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει μερικούς από τους καλύτερους αθλητές. Η Maggie (Hilary Swank) είναι μία τριαντάχρονη σερβιτόρα που μόνο της όνειρο είναι η πυγμαχία. Στην αρχή ο Frankie αρνείται πεισματικά να την αναλάβει. Έλα όμως που λίγο το… μπίρι μπίρι από το συνεργάτη του, τον Scrap (Morgan Freeman) λίγο το πείσμα της Maggie να αγγίξει τ’ όνειρο, λίγο και το γεγονός πως κι ο ίδιος ο Frankie μέσα του ξέρει πως η κοπέλα έχει ταλέντο, ο Frankie φτάνει στο σημείο να δεχτεί. Κάτι σαν τραβάτε με κι ας κλαίω! Στο σοβαρό τώρα, η Maggie μοιάζει να εξελίσσεται υπό τις κατευθύνσεις του Frankie σε μία πρώτης τάξεως αθλήτρια κι αυτό διαμορφώνει τη μεταξύ τους σχέση, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ο ένας στον άλλον αυτό που θεωρούσαν χαμένο εδώ και καιρό.
Το «Million Dollar Baby» είναι μία ταινία παραγωγής και σκηνοθεσίας του Clint Eastwood σε σενάριο του Paul Haggis, το οποίο κατ’ ουσίαν βασίζεται στις σύντομες ιστορίες του F. X. Toole – καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του manager πυγμαχίας Jerry Boyd.
Κατ’ αρχήν να ενημερώσω πως η ταινία περιέχει μερικές σκληρές σκηνές – ο κόσμος του boxing είναι, άλλωστε – επομένως αν νιώθετε πως δε θ’ αντέξετε, σας επιτρέπω να σταματήσετε εδώ την ανάγνωση…
Μα τι λέω;;;
Όχι, ΠΡΕΠΕΙ να τη δείτε αυτήν την ταινία. Δεν ξέρω τι ψυχολογική προεργασία θα κάνετε, αλλά δεν ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να χάσετε μία τέτοια κινηματογραφική εμπειρία! Και σας το λέω αυτό με τα δάκρυα στα μάτια μου να προσπαθούν ακόμη να στεγνώσουν, χωρίς υπερβολή!
Γιατί θα διαπιστώσετε πως η ταινία είναι πολλά περισσότερα από το μποξ. ΟΚ, το μποξ είναι ο καταλύτης, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία ταινία όπου εξυμνείται το θάρρος και που δίνει άλλη σημασία στην έννοια «δεύτερη ευκαιρία». Επιπλέον, εκεί που βλέπεις τη Maggie μέσα στα αίματα να μετράει την επόμενη κίνησή της στο ρινγκ, ΤΣΑΑΑΑΑΚ! Σου σκάει μία τρυφερή σκηνή μετά ο Eastwood και σε αφήνει αδιάβαστο! Κι επειδή όλο και κάποιοι θα διαβάζουν αυτές τις γραμμές «πονηρώς σκεπτόμενοι»… όχι, αγαπητοί μου «σάτυροι» – no offence! Καμία σχέση με το ερωτικό στοιχείο! Η τρυφερότητα μπορεί να έρθει από χίλιες δυο πηγές!
Για το cast:
Ας ξεκινήσω με τον Clint Eastwood. Η αλήθεια είναι πως για τις πολιτικοκοινωνικές του απόψεις… θέλω να τον βαράω! Όχι, παιδιά, αλήθεια! Αλλά πέρα από αυτά… ο άτιμος είναι απίστευτος καλλιτέχνης. Σκηνοθετικά άψογη η μεταφορά της ιστορίας, με το – συνήθως αγαπητό στον Eastwood – χαμηλό φωτισμό να παίζει ακριβώς εκεί που πρέπει – εν αντιθέσει με το «J.Edgar» όπου, κακά τα ψέματα, μας είχε φάει το μαύρο σκοτάδι! Κυρίως όμως, με άφησε άφωνη η ερμηνεία του, από την πρώτη φορά κιόλας που είχα δει την ταινία όταν είχε βγει στη μεγάλη οθόνη. Είχα τόσο εντυπωσιαστεί από τον έντονο συναισθηματισμό των εκφράσεών του που είχα φτάσει μέχρι και στο σημείο να θέλω να τον πάρω αγκαλιά, να τον χτυπήσω φιλικά στην πλάτη και να του πω «σσσσσς, όλα καλά θα πάνε»! Τόσο πολύ!
Ο Morgan Freeman, εκτός από το ρόλο του συνεργάτη του Frankie, είχε και το ρόλο του αφηγητή της ιστορίας. Πέρα από την άκρως συγκινητική του ερμηνεία ως η φωνή της λογικής όταν ο Frankie έμοιαζε να τη στερείται, κατάφερε να δώσει μία άλλη πνοή στην ταινία μέσω της αφήγησης. Ώσπου δεν αργείς να υποψιαστείς πως αυτή η αφήγηση απευθύνεται σε κάποιον. Α, λεπτομέρειες δε λέω, να στρωθείτε να τη δείτε και να μάθετε!
Τελευταία, αλλά ΟΧΙ, καταϊδρωμένη, άφησα τη Hilary Swank. Τη Hilary Swank που για μία ακόμη φορά δέχθηκε να «τσαλακωθεί» – πρώτη φορά το έκανε το 1999 με το «Boys Don’t Cry» – για τις ανάγκες του ρόλου της. Συγκεκριμένα, εκτός από το να τη βλέπεις να της κάνουν τη μούρη «κιμά» στο ρινγκ – συγνώμη, αυτό πιο light δε μπορώ να το μεταφέρω! – η Swank πέρασε από μία αφάνταστα επίπονη προπόνηση προκειμένου να αυξήσει τη μυϊκή της μάζα κατά εννέα κιλά, παρακολούθησε αγώνες πυγμαχίας, ενώ δε δίστασε να «αναμετρηθεί» και με επαγγελματίες πυγμάχους προκειμένου να κατανοήσει τις τεχνικές τους. Αποτέλεσμα, η Maggie που θα δεις στην οθόνη σου μόλις τελειώσεις να διαβάζεις αυτό το review! Γιατί το ξέρω και το ξέρεις… θα τη δεις την ταινία!
Επομένως… μην απορείτε γιατί διάλεξα το «Million Dollar Baby» για να μιλήσω για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου! Η Hilary Swank πήρε για δεύτερη φορά το Oscar σ’ αυτήν την κατηγορία γιατί δε δίστασε να «χαλάσει» τη γοητευτική της εικόνα για δεύτερη φορά, όπως τότε με το «Boys Don’t Cry». Α, δε σας είπα, ε; Κι εκείνη τη χρονιά νικήτρια ήταν!
Το «Million Dollar Baby» το 2004 ήταν υποψήφιο σε άλλες έξι κατηγορίες: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερος Α’ Ανδρικός Ρόλος (Clint Eastwood), Καλύτερος Β’ Ανδρικός Ρόλος (Morgan Freeman), Καλύτερο Μοντάζ και Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο. Εκείνη τη βραδιά ο Clint Eastwood κράτησε στα χέρια του τα βραβεία των δύο πρώτων κατηγοριών, ενώ ο Morgan Freeman έφυγε από το Kodak Theater παρέα με το θείο Oscar!
Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Brian F. O’Byrne, Jay Baruchel κ.α.
*Φέτος υποψήφιες για το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου είναι:
Amy Adams, «American Hustle»
Cate Blanchett, «Blue Jasmine»
Sandra Bullock, «Gravity» (σημ.: κόκκινο βαράει η πίεση, λέμε!)
Judi Dench, «Philomena»
Meryl Streep, «August: Osage County»