Έχετε την αίσθηση ότι κάτι σας κρύβει; Ότι υπάρχει μία μικρή (ή μεγάλη) δόση ψέμματος σε όσα σας λέει; Σίγουρα, δεν πρέπει να γίνετε παρανοϊκές γιατί μπορεί απλά να βγαίνουν στο προσκήνιο απωθημένα και φόβοι του παρελθόντος. Αν όμως δεν συμβαίνει αυτό…αλλά σας κοροϊδεύει, υπάρχουν τρόποι να ανακαλύψετε τουλάχιστον αν είναι ένας μικρός Πινόκιο. Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε το ίδιο το ψέμμα, αλλά αν παρατηρήσετε προσεκτικά συγκεκριμένα σημεία του προσώπου του, θα προδωθεί από μόνος του… και θα καταλάβετε κατά πόσο σας λέει την αλήθεια.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Buffalo στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν ότι ενώ οι ψεύτες προσπαθούν να κρύψουν τις κινήσεις του προσώπου, δεν μπορούν να τις καταστείλουν εντελώς επειδή το ψέμα κάνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται πολλά, δυσκολεύοντας τη φυσική επαφή με τους ανθρώπους και δεν αρκεί να μπερδέψουν τα λόγια τους
Η στάση του σώματος και οι κινήσεις είναι στοιχεία που μαρτυρούν αν κάποιος σας λέει αλήθεια ή ψεύδεται. Σε κάθε ψέμα που λέει, ο ρυθμός της καρδιάς του αυξάνεται, η αναπνοή γίνεται πιο άρρυθμη και γρήγορη, ενώ εισπνέει πιο βαθιά από ότι συνήθως. Πιο συγκεκριμένα δεν λέει αλήθεια όταν:
1. Η στάση του σώματος του δεν έχει κατεύθυνση προς τον συνομιλητή.
2. Κινείται πιο νευρικά στη διάρκεια της συζήτησης.
3. Αλλάζει ξαφνικά στάση στο σώμα του.
4. Κινεί χωρίς να το καταλαβαίνει απόλυτα, τα άκρα του: τινάζει τα πόδια του, τα χέρια του τρέμουν, πιέζει τα χέρια ή τα πόδια.
5. Έρχεται πολύ πιο κοντά στον συνομιλητή. Αυτό το κάνει, επειδή καταλαβαίνει ότι είναι νευρικός και θέλει αν έρθει πιο κοντά για να πείσει για τα λεγόμενά του.
6. Το ψεύτικο χαμόγελο, όταν δεν δικαιολογείται να το έχει.
7. Αποφεύγει να κοιτάει συνεχώς, επειδή φοβάται μην αποκαλυφθεί.
Bonus: Η πιο κλασσική αντίδραση; Αλλάζει θέμα συζήτησης… κι αν τον κατηγορήσετε για κάτι, αν είναι ευφυής, θα φροντίσει να αντιστρέψει τους ρόλους!