Σίγουρα κι εσείς το έχετε νιώσει: εκείνο το έντονο “τσίμπημα” στην περιοχή της κοιλιάς μετά την καθιερωμένη σας έξοδο για jogging. Αυτή η ενόχληση είναι γνωστή στους αθλητιάτρους και ως επί το πλείστον αυτοί είναι καθησυχαστικοί.
Πρόκειται για ένα είδος μυϊκής κράμπας που εντοπίζεται στα πλαϊνά τμήματα της κοιλιάς κάτω από τα πλευρά και περιγράφεται είτε σαν ένα ελαφρύ τράβηγμα ή ακόμη και σαν την αίσθηση πως κάποιος μας μπήγει μαχαίρι στο σημείο, όταν ο πόνος είναι πιο έντονος. Τι μπορεί, όμως, να μας προκαλέσει αυτήν την ενόχληση στη διάρκεια ή μετά τη γυμναστική μας;
- Σκολίωση.
- Κατανάλωση ροφημάτων με σάκχαρα.
- Βγαίνουμε για τρέξιμο λίγο μετά το γεύμα μας.
- Δεν αφιερώσαμε χρόνο σε διατάσεις και προθέρμανση.
- Βεβιασμένη αναπνοή κατά την άσκηση.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το επίπεδο της εξοικείωσης μας με τη γυμναστική (οι αρχάριοι φαίνονται πιο ευάλωτοι στον κοιλιακό πόνο) καθώς και ο ψυχρός καιρός ή το ότι δεν είμαστε επαρκώς ντυμένοι για να τρέξουμε σε αυτόν τον καιρό.
Γνωρίζοντας τι μπορεί να προκαλέσει αυτήν την ενόχληση, είναι πολύ ευκολότερο να προκαλέσει.
Τι κάνουμε, όμως, σε περίπτωση που ο πόνος μας αιφνιδιάσει;
01 Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλά μας το σημείο όπου εμφανίστηκε ο πόνος για ανακούφιση.
02 Δίνουμε χρόνο στο σώμα να αντιμετωπίσει τον πόνο. Παίρνουμε μία βαθιά εισπνοή και γρήγορα ώστε να φέρουμε το διάφραγμα προς τα κάτω. Κρατάμε την αναπνοή για λίγα δευτερόλεπτα κι εκπνέουμε με ένταση και μέσα από σφιγμένα χείλη.
03 Προσαρμόζουμε την αναπνοή μας ενόσω τρέχουμε. Αυτό το tip χρειάζεται δοκιμές μέχρι να βρούμε το σωστό ρυθμό αναπνοής. Αν, παράδειγμα εκπνέουμε όταν πατάει το δεξί πόδι στο τρέξιμο, εναλλάσσουμε.
04 Προσπαθούμε να προκαλέσουμε διατάσεις στο σημείο του πόνου. Μία καλή μέθοδος είναι, ανάλογα με την πλευρά που νιώθουμε τον πόνο, να τεντώσουμε πάνω από το κεφάλι το χέρι και να λυγίσουμε τον κορμό προς την αντίθετη πλευρά.
05 Αν ο πόνος ενόσω τρέχουμε επιμένει, ξεκινάμε να περπατάμε και παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Όταν ο πόνος υποχωρήσει, μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι να τρέχουμε.
Ο κοιλιακός πόνος κατά την άσκηση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εντούτοις, σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει και είναι πιο έντονος, συστήνεται πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ώστε να μας καθοδηγήσει για τυχόν διερεύνηση.
Πηγή: Very Well Fit
Photo credits: @ndmphotography / @sylwiabartyzel (unsplash)