Η ευαισθησία κι ο πόνος στους μαστούς είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά τον έμμηνο κύκλο μας. Μάλιστα, αν ο πόνος είναι ίδιος και στους δύο μαστούς λίγο μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδό μας, τότε σίγουρα δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά ακόμη κι αν ο πόνος δεν υφίσταται πριν και κατά την περίοδό μας, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως είναι καιρός να αλλάξουμε σουτιέν και να προτιμήσουμε κάποια με καλύτερη στήριξη.
Υπάρχουν, όμως και παράγοντες που προκαλούν πόνο στο στήθος, οι οποίοι δε σχετίζονται με την περίοδο ή ένα κακής ποιότητας σουτιέν. Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, η πιο συνηθισμένη αγωνία είναι εκείνη του καρκίνου του μαστού, όμως μας καθησυχάζουν πως αυτή η αιτία είναι από τις πιο σπάνιες.
Τι μπορεί να φταίει, λοιπόν, και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση;
01 Το μέγεθος του στήθους. Ο πόνος στους μαστούς μπορεί συχνά να παρατηρηθεί σε γυναίεκς με πληθωρικό στήθος. Οι μεγάλοι μαστοί “τεντώνουν τους συνδετικούς ιστούς που δίνουν στο μαστό το σχήμα του, με αποτέλεσμα αυτός να καταπονείται. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με την επιλογή ενός σουτιέν με την καταλληλότερη στήριξη ή, για μία πιο επεμβατική λύση, μία μειωτική στήθους.
02 Κύστη μαστού. Μία ή παραπάνω κύστες στον έναν ή και τους δύο μαστούς μπορούν να ευθύνονται για έντνο πόνο σε αυτούς. Συχνά αυτές υποχωρούν από μόνες τους και μόνο αν επιμένουν, ο γιατρός αφαιρεί το υγρό των κύστεων.
03 Μαστίτιδα. Πρόκειται για ένα είδος λοίμωξης που συνδέεται συχνά με την περίοδο της γαλουχίας και του θηλασμού. Συνήθως εντοπίζεται στους ιστούς των μαστών. Συνήθως μία στοχευμένη αντιβωτική αγωγή είναι εκείνη που δρα ευεργετικά.
04 Ο πόνος προκύπτει από αλλού. Ενίοτε ο πόνος στους μαστούς μπορεί να είναι ανακλαστικός από πρόβλημα σε άλλο σημείο του σώματος, όπως στο θώρακα (το τοίχωμα ή τους γύρω μύες). Επίσης μπορεί να οφείλεται σε πόνο νεύρων της σπονδυλικής στήλης.
05 Καρκίνος. Αν κι ο λόγος αυτός, όπως προαναφέραμε, είναι πιο σπάνιος, δε μπορεί και να αποκλειστεί. Ωστόσο, ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού ευθύνεται για λιγότερο από το 5% των υπόλοιπων κατηγοριών καρκίνου του μαστού, επομένως είναι κι ελάχιστες οι πιθανότητες να είναι αυτή η πηγή του πόνου.
Αν ο πόνος εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και μέχρι την περίοδό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με μέτρο παυσίπονα και να κάνουμε ζεστές ή κρύες κομπρέσες. Ακόμη, καλό είναι να περιορίζουμε το αλκοόλ και την καφεΐνη και να ακολουθούμε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες.
Πόνο στους μαστούς θα βιώσει έστω μία φορά σχεδόν το 70% του γυναικείου πληθυσμού. Κι αν και σαφώς δεν πρέπει ποτέ να τον αγνοούμε (ακόμη κι αν ο λόγος τελικά δεν είναι σοβαρός, δε διστάζουμε ποτέ να συμβουλευτούμε το γυναικολόγο μας) δεν υπάρχει πάντα και λόγος ανησυχίας.
Πηγή: Cleveland Clinic
Photo credits: Women’s Healthcare & Truly MD