Έχετε παρατηρήσει ποτέ αν αρρωσταίνετε συχνότερα ή σπανιότερα σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους; Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που διαφέρει μεταξύ σας κι ο ένας από τους δύο δεν είναι τόσο επιρρεπής όσο ο άλλος σε κοινά κρυολογήματα; Επιστήμονες από το Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το αν μπορούμε να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος στον κάθε άνθρωπο κι έδωσε τη δική του απάντηση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 360 υγιείς ενήλικες στους οποίους ζητήθηκε να χαρακτηρίσουν την υγεία τους με τους χαρακτηρισμούς «εξαιρετική», «πολύ καλή», «καλή», «κακή». Στη συνέχεια, εξέθεσαν τους ίδιους συμμετέχοντες σε έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και περίμεναν την αντίδραση των οργανισμών τους. Από αυτούς, το 1/3 εκδήλωσε το κρυολόγημα και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι είχαν αποδώσει τους χαρακτηρισμούς «κακή», «καλή» και «πολύ καλή» στην υγεία τους είχαν διπλάσιες πιθανότητα να αναπτύξουν κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που χαρακτήρισαν την υγεία τους ως «εξαιρετική».
Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις των ανθρώπων να δώσουν καλούς χαρακτηρισμούς στην υγεία τους έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα, όταν κάποιος νιώθει καλά στην ψυχολογία του, αν γυμνάζεται τακτικά, αν έχει επιτυχημένες κοινωνικές συναναστροφές, είναι πιο πιθανό να νιώθει την υγεία του καλή.
Παράλληλα με αυτήν την έρευνα, το ίδιο πανεπιστήμιο διεξήγαγε και μία άλλη μελέτη με τη βοήθεια ερευνητών από το αντίστοιχο της California μελετώντας την επιρροή του ύπνου στην ανάπτυξη κρυολογήματος. Αυτή κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο κρυολόγημα σε σύγκριση με όσους κοιμούνται πάνω από επτά ώρες, ενώ όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουν από κρυολόγημα.