Έχεις σχολάσει από τη δουλειά και σου λέει η παρέα σου “πάμε για ένα ποτάκι;”. Εσύ λες ναι – και καλά κάνεις, κι αυτό χρειάζεται! Απολαμβάνεις τη βραδιά, πίνεις κι ένα κοκτέιλ ακόμη, γυρίζεις σπίτι και την επόμενη μέρα ξεκινάς ξανά τη ρουτίνα σου. Όμως νιώθεις πιο κουρασμένος από ό,τι συνήθως κι αυτό φαίνεται και στην απόδοσή σου στη γυμναστική σου. Τι έγινε και σήμερα σε ζορίζει η καθιερωμένη σου έξοδος για jogging;
Η απάντηση κρύβεται στα δύο ποτάκια που ήπιες το προηγούμενο βράδυ… Όσο κι αν σου κάνει έκπληξη, καθώς γνωρίζεις πως τα “σηκώνεις”.
Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα;
Κατ’ αρχήν ρόλο παίζει η περιεκτικότητα του ποτού που επιλέγουμε σε αλκοόλ. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι μπύρας περιέχει 5% αλκοόλ, ένα ποτήρι κρασί 12%, ενώ σε μία δόση λικέρ το ποσοστό φτάνει το 40%. Από εκεί κι έπειτα, κατά κανόνα το ήπαρ χρειάζεται περίπου μία ώρα για να μεταβολίσει το ποτό… Άρα για τα δύο ποτά εκ των πραγμάτων διπλασιάζεται ο χρόνος. Εντούτοις, ο χρόνος αυτός εξαρτάται από την κατανομή του σώματος, τα γεύματα που καταναλώσαμε την προηγούμενη μέρα, την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου μας… Καθώς και το πόσο νερό ήπιαμε. Μάλιστα, το νερό είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα ορίσει την επίδραση του αλκοόλ στη γυμναστική μας. Ένας κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η αναλογία δύο ποτηριών νερού για κάθε ποτό.
Αν όμως τη μέρα του night out μας δεν ήπιαμε αρκετό νερό και δεν φάγαμε σωστά, όσο κι αν τα ποτά μας χαλάρωσαν για να αποκοιμηθούμε… Αυτό στην ουσία είναι μία “ψευδαίσθηση”. Στην πραγματικότητα το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας και τη διάρκειά του,. Ταυτόχρονα μειώνεται κι η διάρκεια του REM ύπνου μας, που μεταξύ άλλων αυξάνει την πνευματική διαύγεια κι ενισχύεται η αντοχή στον πόνο. Πράγμα απαραίτητο για τη σωματική μας δραστηριότητα.
Παράλληλα, η διουρητική δράση του αλκοόλ στον οργανισμό, εκτός του ότι μας κρατάει ξύπνιους, μειώνει τα επίπεδα του νερού και τους ηλεκτρολύτες στο σώμα. Αυτό στη γυμναστική μας θα μεταφραστεί σε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος πιο γρήγορα από το σύνηθές μας… Κι άρα σε κούραση, αλλά και σε μικροτραυματισμούς των μυών και κράμπες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε αυτές τις επιδράσεις;
Η επαναφορά των σωστών επιπέδων ενυδάτωσης στο σώμα είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση. Φροντίζουμε να πιούμε τουλάχιστον μισό λίτρο νερού τρεις ώρες πριν την άσκησή μας κι ακόμη 250 ml περίπου μισή ώρα πριν από αυτήν ώστε να αναπληρωθούν νερό κι ηλεκτρολύτες στο σώμα. Αν τώρα έχουμε καταναλώσει ένα “ελαφρύ” ποτό κι αισθανόμαστε καλά για να γυμναστούμε τότε μπορούμε να το κάνουμε, υπό την προϋπόθεση πως έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό κοντά μας.
Στην περίπτωση που το έχουμε “παρακάνει” κάπως την προηγούμενη μέρα με το αλκοόλ, είναι προτιμότερο να πάρουμε ένα ρεπό από την προπόνησή μας. Στη διάρκεια αυτής της μέρας φροντίζουμε να ενυδατωθούμε σωστά και να ετοιμάσουμε θρεπτικά γεύματα που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση του σώματος. Το “better be safe than sorry” εδώ καλό είναι να τηρηθεί!
Πηγή: Bustle
Featured image: @kchance8/ unsplash.com