Πώς ο σκύλος μας μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στη διατήρηση της καλής υγείας…
Όσοι ζούμε (ή έχουμε ζήσει με σκύλο) στο σπίτι γνωρίζουμε πόσο μας χαροποιεί η παρουσία του και μόνο. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να αντισταθεί σ’ ένα βλέμμα ανιδιοτελούς αγάπης, στην πίστη του, στην παρέα του; Και ναι, κανείς μας δε μπορεί να αντισταθεί και στα σαλιάρικα φιλιά του!
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό επίσης το πόσο ωφελεί η συντροφιά του σκύλου στη διαχείριση του άγχους, στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος στα μικρά παιδιά. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία” του Ηνωμένου Βασιλείου μας λέει τώρα πως ο σκύλος μπορεί να μας κάνει πιο δραστήριους – ειδικά όταν νιώθουμε πιο επιρρεπείς στη… ραστώνη!
Πώς, όμως, ο σκύλος μας μας δραστηριοποιεί;
Σε αυτήν την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των καιρικών συνθηκών και μελετήθηκε η δραστηριότητα πάνω από τριών χιλιάδων συμμετεχόντων για επτά ημέρες. Όπως ήταν αναμενόμενο (για τους επιστήμονες), παρατηρήθηκε πως οι κηδεμόνες σκύλων που έβγαιναν βόλτα με τον τετράποδο φίλο τους ήταν πιο δραστήριοι τις μέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες (για παράδειγμα με βροχή ή και κρύο) σε σύγκριση με όσους δε συμβίωναν με σκύλο κατά τη διάρκεια ημερών με καλό καιρό. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έβγαζαν το σκύλο τους για βόλτα ήταν κατά 20% πιο δραστήριοι, πράγμα που σημαίνει κατά μέσο όρο τριάντα λεπτά περισσότερης φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτό σημαίνει πως η υιοθεσία ενός σκύλου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κινηθεί κάποιος ειδικά τις μέρες του χειμώνα που, το πιο πιθανό ήταν να μείνει κάποιος στο σπίτι του βλέποντας τηλεόραση (Netflix, τέτοιος πειρασμός είσαι τότε!).
Αυτά τα δεδομένα μπορεί να μη σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο σε κάποιον νέο άνθρωπο που ήδη έχει τρόπους να έχει μία ενεργή φυσική δραστηριότητα. Παίζουν όμως σημαντικό ρόλο κατά την πάροδο του χρόνου σε ό,τι αφορά την πρόληψη παθήσεων που συνδέονται με την καθιστική ζωή, όπως καρδιοπάθειες κι εγκεφαλικό.
Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ πως η υιοθεσία ενός σκύλου σημαίνει πλήρη αποδοχή των υποχρεώσεών μας απέναντί του. Κυρίως επειδή μιλάμε για έναν σύντροφο ζωής ο οποίος θα είναι στο πλάι μας χαρίζοντας μας αγάπη δίχως όρια. Από εκεί κι ύστερα, η άσκηση που συνεπάγεται η συμβίωση μαζί του είναι ένα αποτέλεσμα win – win και για τους δύο!