Σε μία περίοδο που όλοι ασχολούνται με τον αθλητισμό λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω για το θέμα της άσκησης στα παιδιά, και το πόσο αναγκαία κρίνεται για τη σωστή ανάπτυξη τόσο του σώματος και της υγείας, όσο και του πνεύματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.
Η εικόνα ενός παιδιού να τρέχει και να παίζει στην παιδική χαρά ή στο δρόμο άλλοτε φάνταζε φυσιολογική, αν όχι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός παιδιού. Σήμερα όμως κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι, τουλάχιστον για το κομμάτι των μεγαλουπόλεων. Τα παιδιά πλέον, για πολλούς και καθ’ όλα λογικούς και σημαντικούς λόγους δεν δύνανται να παίζουν ελεύθερα στα πάρκα και τους δρόμους χωρίς τη δέουσα επιτήρηση.
Ο σημερινός τρόπος ζωής επιβάλλει νέα πρότυπα που δεν περιλαμβάνουν τον αθλητισμό, ενώ η συνεχής παρακολούθηση της τηλεόρασης και η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια ενισχύει την απομάκρυνση από τη συστηματική και αναγκαία σωματική δραστηριότητα. Σε όλα αυτά έρχεται αν προστεθεί και η ολοένα αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία καθώς και η εμφάνιση χρόνιων ασθενειών που μέχρι σήμερα αφορούσαν μόνο μεγαλύτερες ηλικίες, και έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η ενασχόληση με κάποιο άθλημα.
Η σωματική άσκηση μεταξύ άλλων ενισχύει τους μύες και δυναμώνει τα οστά, ρυθμίζει το βάρος σε ένα φυσιολογικό και σταθερό επίπεδο, μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες όπως, ο διαβήτης και η υπέρταση, κοιμούνται καλύτερα, αναπτύσσουν καλύτερα τη συναισθηματική τους νοημοσύνη αλλά και αντιμετωπίζουν τις σωματικές προκλήσεις πιο δυναμικά, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποκτούν αυτοπεποίθηση και μειώνουν το στρες.
Η σωματική δραστηριότητα ενός παιδιού θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με συστάσεις των γιατρών ένα παιδί δεν θα πρέπει να παρακολουθεί τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως, και τα παιδιά κάτω των δύο ετών καλό θα ήταν να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.
Πώς μπορείτε όμως να επιλέξετε το σωστό άθλημα για το παιδί σας;
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη την ηλικία του παιδιού. Αν είναι πολύ μικρό καλό θα ήταν να επιλέξετε κάτι διασκεδαστικό, ώστε να μην το βαρεθεί εύκολα. Αν θέλετε να επιλέξετε ένα άθλημα βάσει της κλίσης που θεωρείτε ότι έχει, το οποίο θα ήταν και το πιο σωστό κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να παρατηρήσετε αρκετά το παιδί σας για να διαπιστώσετε ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις του. Για παράδειγμα, αν το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό κάθε φορά που ακούει μουσική είναι προφανές ότι θα πρέπει να ακολουθήσει το χορό ως φυσική δραστηριότητα. Αν το αγοράκι σας παίρνει κάθε μικρό παιχνίδι που έχει και προσπαθεί να το βάλει στη μικρή μπασκέτα που του αγοράσατε, εντάξτε το σε μία ομάδα μπάσκετ. Αν πάλι, του αρέσει να σκαρφαλώνει πάνω σε δέντρα θα πρέπει να διαλέξετε ένα άθλημα που αναπτύσσει τη δύναμη του πάνω μέρους του κορμού, ίσως αναρρίχηση ή πάλη ή πυγμαχία.
Η επικοινωνία ωστόσο με το παιδί σας πριν την επιλογή του αθλήματος είναι βασική, καθώς θα ήταν καλό να ακούσετε και τη γνώμη του προτού αποφασίσετε. Αποφύγετε να βγάλετε δικά σας απωθημένα στην επιλογή αθλήματος. Δεν μιλάμε για τα δικά σας θέλω και τις δικές σας ανάγκες αλλά για του παιδιού σας, και δυστυχώς ή ευτυχώς αυτές δεν ταυτίζονται.
Για να επιλέξετε το σωστό άθλημα για το παιδί σας μην αμελήσετε να λάβετε υπόψη και πιο πρακτικά θέματα, εκτός από το ταλέντο, όπως το πόσο κοντά στο σπίτι σας είναι το προπονητήριο αλλά και το χρόνο που απαιτείται για το άθλημα αυτό. Αν εργάζεστε πολλές ώρες και είναι δύσκολες οι «μεταφορές» από και προς το γυμναστήριο, επιλέξτε κάτι που θα γίνεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα το πολύ, αλλά και φροντίστε να είναι κοντά στο σπίτι σας για να μπορεί να το ακολουθεί πιστά για χρόνια, αλλά και να μην αποτελέσει εμπόδιο το οικονομικό κομμάτι στην μετέπειτα πορεία του.
Καλή επιτυχία στη επιλογή και να θυμάστε ότι προσφέροντας στο παιδί σας την ευκαιρία να ενταχθεί σε μια ομάδα και να ασκηθεί, του προσφέρετε την καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη και την καλύτερη δυνατή φυσική και πνευματική ανάπτυξη, τα οποία σε συνδυασμό θα οδηγήσουν στην ομαλή κοινωνικοποίησή του.