Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και θεωρούμε ότι το καλό φαγητό είναι το ακριβό. Συνήθως συμβαίνει, αλλά ήρθε η ώρα να σας αποδείξουμε ότι με έναν καλό προγραμματισμό η τσέπη μας δεν αδειάζει τόσο και παράλληλα μπορούμε να φάμε υγιεινά!
Προγραμματίζοντας τα γεύματά σας, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά που είναι εντός εποχής και κόβοντας κάποιες άλλες συνήθειες που είναι λίγο πιο δαπανηρές, θα καταφέρετε και να παραμείνετε υγιής και να κάνετε οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα απλά μπορείτε:
*Αγοράστε λαχανικά και φρούτα. Αν μάλιστα μπορείτε γεμίστε και την κατάψυξή σας με μερικά από αυτά. Τα φασολάκια, ο αρακάς είναι για παράδειγμα δύο τροφές που μπορούν να μείνουν για πολύ διάστημα στην κατάψυξη και αποτελούν έξυπνη λύση κάθε φορά που θέλετε κάτι γρήγορο.
*Επιπλέον, φροντίστε να έχετε πάντα τα βασικά. Φέτα, τυρί, αλλαντικά και γιαούρτι είναι φθηνές και υγιεινές επιλογές. Όσον αφορά στα λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι και μαρούλι, αλλά και στα φρούτα, όπως μήλο, αχλάδια και μπανάνες, αυτά είναι ιδιαίτερα φθηνά και πολύ θρεπτικά.
*Αγοράστε εποχικά γιατί θα σας βγει πιο φθηνά. Αν μάλιστα αντί του σούπερ μάρκετ επιλέξετε την λαϊκή αγορά, τότε η οικονομία που θα κάνετε στην τσέπη θα είναι τεράστια.
Πιο συγκεκριμένα και για να ξέρετε ποια εποχή θα αγοράσετε τι:
Φρούτα
Μήλα: Αύγουστος -Νοέμβριος
Βερίκοκα: Μάιος -Ιούλιος
Μούρα: Μάιος -Οκτώβριος
Μύρτιλλα: Μάιος -Αύγουστος
Κεράσια: Απρίλιος -Ιούλιος
Γκρέιπφρουτ: Ιανουάριος -Απρίλιος /Δεκέμβριος
Σταφύλια: Ιούλιος -Νοέμβριος
Πεπόνια: Ιούνιος -Οκτώβριος
Ροδάκινα: Μάιος -Οκτώβριος
Σμέουρα: Μάιος -Νοέμβριος
Φράουλες: Μάρτιος -Νοέμβριος
Καρπούζια: Μάιος -Σεπτέμβριος
Λαχανικά
Αγκινάρα: Μάρτιος -Ιούνιος /Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος
Σπαράγγια: Φλεβάρης -Ιούνιος
Λαχανάκια Βρυξελλών: Ιανουάριος -Ιούνιος /Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος
Αγγούρια: Ιούνιος -Νοέμβριος
Φασόλια: Ιούνιος -Σεπτέμβριος
Πιπεριές: -Μάιος -Σεπτέμβριος
Φτιάξτε το φαγητό σας στο σπίτι. Όχι μόνο θα σας βγει πιο οικονομικά, αλλά θα έχτε και καλύτερο έλεγχο της διατροφής σας. Φανταστείτε για παράδειγμα να ετοιμάζετε μόνες σας τον καφέ, γνωρίζοντας ακριβώς την ποιότητα που έχετε επιλέξει, αλλά και την ακριβή ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώσατε. Και θα υπολογίσετε πιο σωστά τις θερμίδες, και θα γλιτώσετε εκατοντάδες ευρώ.
Προγραμματίστε τι θα φάτε μέσα στην εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε χρήματα και θα φροντίσετε έτσι ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο
Πηγή: iefimerida.gr