Ο στόχος του Οδυσσέα ήταν να επιστρέψει στο σπίτι του, την Ιθάκη. Όλοι γνωρίζουμε τι πέρασε για να τα καταφέρει και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει, όμως έχοντας στο μυαλό του τον στόχο του, τα κατάφερε!
Η ιστορία του δεν διαφέρει πολύ από αυτό που θέλω να πω, αν έχουμε στο μυαλό μας που θέλουμε να πάμε, δηλαδή τι θέλουμε να επιτύχουμε και δεν αφήνουμε κανένα εμπόδιο και κανένα εξωτερικό παράγοντα να μας αποπροσανατολίσει, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι αλήθεια ότι ίσως αργήσουμε να φτάσουμε στον στόχο αλλά σημασία το αποτέλεσμα!
Σε κάθε στροφή, τα ταξίδια του Οδυσσέα ήταν γεμάτα εκπλήξεις. Κατέκτησε τέρατα στη θάλασσα μόνο για να βρει ότι τον περίμεναν χειρότερα… Ευτυχώς, όλοι μέσα μα, ή έστω οι περισσότεροι, έχουμε τον δικό μας εσωτερικό “τυφλό μάντη”, αυτός που μπορεία να σας καθοδηγήσει σωστά. Με την ανάγνωση του άρθρου θα συνειδητοποιήσετε, λογικά, ότι μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας “χάρτη”, έναν μαγικό οδηγό που θα σας “δώσει” τις πιο λεπτομερείς και ακριβείς κατευθύνσεις καθώς ταξιδεύετε.
Η Θάλασσα της Ζωής
Το ταξίδι είναι πέρα από το έδαφος, με τα πράγματα λίγο πολύ στο μέρος πού τα βάλατε. Αυτές τις μέρες, όμως, σχεδόν κάθε ζωή απαιτεί ένα χάρτη. Ο ρυθμός των αλλαγών στον κόσμο μας έχει γίνει τόσο γρήγορος ώστε τα πάντα, κάθε δουλειά, κάθε οικογένεια, κάθε δυνατότητα, είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, όπως το νερό. Οι χάρτες είναι ακόμη πιο αναγκαίοι στη θάλασσα από ό, τι στην ξηρά. Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή (αν θέλετε υπολογιστές), περιοδικά που απευθύνονται σε σας, φωτογραφίες από την ιδιωτική συλλογή σας, ένα ρολό χαρτί χασάπη ή ένα καθαρό τμήμα του τοίχου που θα χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για το χάρτη σας , και κάποια εργαλεία (χαρτί, ψαλίδι, μαρκαδόροι, ταινία). Τα πήρατε όλα αυτά; Ξεκινάμε.
*Βήμα 1: Κάντε ένα ιδανικό νησί
Πρώτη δουλειά σας είναι να δημιουργήσετε τη δική σας “Ιθάκη”, τον ονειρεμένο προορισμό, το ιδανικό σας μέλλον . Δεδομένου ότι ο εσωτερικός “τυφλός μάντης” σας σκέφτεται με εικόνες και όχι λόγια, θα πρέπει να κάνετε έναν πίνακα /όραμα: ένα κολάζ από εικόνες που απευθύνονται σε σας. Μπορείτε να κόψετε τις εικόνες από περιοδικά και να τα κολλήσετε στην με κόλλα σε ένα φύλλο χαρτί. Η διαδικασία είναι απλή, βρίσκετε ελκυστικές εικόνες και τις βάζετε μαζί. Πάντα να επιλέξετε εικόνες που είναι ευχάριστες οπτικά , εικόνες που δεν χρειάζοντα ήχο!
Ονομάστε το κολάζ /νησί σας «Ιδανικο».
*Βήμα 2: Κάντε ένα “Νησί της Εμπειρίας”
Οι πιο ολοκληρωμένοι χάρτες έχουν ένα ακριβές σημείο που λέει που βρίσκεστε, έτσι το επόμενο βήμα σας είναι να κάνετε ένα κολάζ της ζωής σας, όπως είναι τώρα. Σκεφτείτε μια τυπική ημέρα. Τι κάνετε από το πρωί μέχρι το βράδυ; Πώς το σώμα σας φαίνεται και πως το αισθάνεστε; Ποιες είναι οι σχέσεις σας, τι σας αρέσει; Βρείτε εικόνες ή λέξεις που απεικονίζουν το καθένα. Συμπεριλάβετε τον εθισμό σοκολάτας,την ακαταστασία, τα πάντα. Στη συνέχεια, αυτό το κολάζ καρφώστε το στην αριστερή πλευρά του χαρτιού ή του τοίχου σας. Ονομάστε το “νησί της Εμπειρίας” .
*Βήμα 3: ο Χάρτης των “Νήσων για Ενίσχυση”
Ο Οδυσσέας δεν ταξίδεψε μόνο στη θάλασσα. Έπλευσε από νησί σε νησί, αντιμετωπίζοντας διάφορες περιπέτειες. Το ταξίδι διακόπηκε από τις καταιγίδες, έρωτες και προβλήματα με τη βάρκα του. Μπορείτε, επίσης, να θεωρήσετε ότι το κάθε νησί είναι ηδιαδρομή προς την εμπειρία και ζητώντας κατευθύνσεις, μπορείτε να “πέσετε” σε παγίδες. Αν προχωρήσετε χωρίς πλάνο, ίσωςκατα τη διάρκεια του “ταξιδιού” να αισθανθείτε χαμένος… και εκτός ελέγχου!
Μια βασική επισήμανση! Για παράδειγμα, αν το “Ιδανικό νησί” σας περιλαμβάνει ταξίδι στο Περού, αλλά δεν έχετε βγει πότε από την Ελλάδα, επισημαίνετε σε ένα κενό φύλλο “Ταξίδι στο Περού”., το οποίο μπορείτε να το γεμίσετε με φωτογραφίες από όλα αυτά που θα θέλατε να κάνετε εκεί: ανθρώπους που να μασούν φύλλα κόκας, που εξερευνούν το Μάτσου Πίτσου, που υιοθετούν μια άγρια μακώ.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε στοιχείο που εμφανίζεται στο “ιδανικό” της ζωής σας, αλλά όχι σε πραγματική εμπειρία σας. Αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε μονομιάς. Κατά τη διάρκεια του, το έργο αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ αποκαλυπτικό δημιουργώντας ένα αρχιπέλαγος από εμπειρίες, προκειμένου να φτάσετε στο όνειρό σας. Αλλά για να μπορέσετε να φτάσετε εκεί, έχετε μία ακόμη κατηγορία των νησιών που πρέπει να δημιουργήσετε.
*Βήμα 4: Δημιουργία των “Νησιών του Διαφωτισμού”
Υπάρχουν πιθανότατα πράγματα στο “νησί της εμπειρίας” που δεν εμφανίζονται στο ιδανικό νησί σας: άγχος, για παράδειγμα, ή η εξαιρετικά επικριτική θεία της οποίας οι αγκαλιές αισθάνεστε να σας στραγγαλίζουν. Για κάθε στοιχείο, δημιουργήστε ένα “νησί του Διαφωτισμού”, ένα μέρος στο οποίο θα ξεφορτωνόσασταν “βάρη” που σας “χαλάνε”.
Ακριβώς όπως κάνατε για τα πράγματα που θέλετε, με “ετικέτες” , τώρα ώρα να το κάνετε και γι’ αυτά που δεν θέλετε . Βρείτε εικίνες που τα απεικονίζουν και “διώστε τους δαίμονες” . Να προσθέσετε επιπλέον φωτογραφίες από αυτά που σας απελευθερώνουν σε κάθε νησί του Διαφωτισμού. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να έχετε ένα νησί για τα πάντα στην τρέχουσα ζωή σας,. Τώρα μπορείτε να αρχίσετε την ανύψωση της άγκυρας και να σαλπάρετε.
Το δεύτερο μέρος και τελευταίο, προκειμένου να φτάσετε στο…βασίλειο σας, αύριο!