Το λέμε εδώ και καιρό: όταν αγχωνόμαστε κι είμαστε έτοιμοι να εκραγούμε, καλό είναι να “πάρουμε μία ανάσα”. Κι είναι γεγονός πως οι ασκήσεις αναπνοών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο του άγχους. Κάνοντας μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να μάθει για πολλές μεθόδους και μία ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η μέθοδος “box”.
Πρόκειται για μία μέθοδο αναπνοής που προέρχεται από τη yogaκαι που τη χρησιμοποιούν ακόμη κι οι πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών – με γνώμονα τη φύση της δουλειάς τους, αν μη τι άλλο χρειάζονται τέτοιες τεχνικές. Ωστόσο, η ονομασία του δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό άθλημα. Αντίθετα, εμπνέεται από ένα δισδιάστατο κουτί (ναι, σωστά, ένα τετράγωνο) που, όπως αυτό έχει τέσσερις πλευρές έτσι κι η τεχνική έχει τέσσερα στάδια ολοκλήρωσης.
Πώς εκτελούμε την τεχνική box;
Μπορούμε να κάνουμε την άσκηση είτε καθιστοί είτε ξαπλωμένοι . Είναι ουσιαστικό, όπως ισχύει με κάθε μέθοδο, να είμαστε σε άνετη θέση. Κι όλα είναι απλά, με τη λέξη κλειδί να είναι (όπως μαντεύετε) το “τέσσερα”, μια που μετράμε σε κάθε στάδιο ως αυτό. Ξεκινάμε εκπνέοντας αργά, “αδειάζοντας” τον αέρα από τα πνευμόνια μας.Εισπνέουμε από τη μύτη αργά ενώ επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρατηρήσει πώς ο αέρας γεμίζει το στήθος και την κοιλιά μας.Κρατάμε την εισπνοή αυτή κι έπειτα εκπνέουμε αργά. Τέλος κρατάμε αυτήν την εκπνοή – ναι, μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
Μόλις σας περιγράψαμε έναν γύρο της άσκησης. Το ιδανικό είναι να την επαναλάβετε για τρεις ή και (ναι, ναι!) τέσσερις γύρους.
Πώς, όμως, βοηθά με το άγχος αυτή η τεχνική;
Όπως με κάθε μέθοδο ασκήσεων αναπνοών, έτσι κι η box technique μπορεί να περιορίσει σημαντικά το άγχος της καθημερινότητας. Αρχικά, με την τεχνική αυτή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα ενώ την ίδια στιγμή εξισορροπούνται η αρτηριακή πίεση κι οι καρδιακοί παλμοί.
Σε δεύτερη φάση, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα που ευθύνεται για τις καταστάσεις χαλάρωσης του σώματος. Σε καταστάσεις άγχους συχνά τείνει να κυριαρχεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εκείνο που προκαλεί μεταξύ άλλων τις αντιδράσεις “fight-or-flight”. Όταν αγχωνόμαστε, τείνουμε να αναπνέουμε κοφτά και γρήγορα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα στρες. Αντίθετα, μαθαίνοντας να ελέγχουμε την αναπνοή μας με την τεχνική box, δίνουμε τον έλεγχο στο παρασυμπαθητικό σύστημα.
Το καλό είναι πως δε χρειάζεται απαραίτητα να είμαστε αγχωμένοι για να εφαρμόσουμε την τεχνική box. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμη μέθοδο προκειμένου να καλλιεργήσουμε την ικανότητα της ενσυνειδητότητας (“λέγε με και ‘mindfulness’!”). Έτσι θα κάνουμε τη box technique μία ιδανική μέθοδο διαλογισμού… Και θα μάθουμε να εστιάζουμε στη στιγμή κι όχι σε όσα έγιναν ή (πιθανώς) πρόκειται να συμβούν.
Φυσικά όπως συμβαίνει με κάθε νέα συνήθεια που υιοθετούμε, έτσι κι η τεχνική box θέλει εξάσκηση. Έτσι τον πρώτο καιρό δώστε εσείς το ρυθμό των αναπνοών αναλόγως με το επίπεδο άνεσης που σας προσφέρει, αρκεί να είναι σταθερός. Φορά τη φορά θα διαπιστώσετε πως τόσο η αναπνοή όσο και το στρες είναι εξίσου ελεγχόμενα.
Πηγή: Cleveland Clinic
Featured image: unsplash.com/@jm_unsplash